Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Felülvizsgálják a rendeletet

A kapuvári képviselő-testület áprilisi ülésén tárgyalta a telekadóról szóló rendeletének módosítását. Erre azért volt szükség, mivel a város határában lévő, de néhány éve már belterületté nyilvánított Petőfimajor telektulajdonosai, akik különböző vállalkozói tevékenységeket folytatnak a majorban, méltatlannak ítélték, hogy nekik is ugyanannyi adót kell fizetniük, amennyit a belvárosban.
Levélbeli kérelmükben indokként fogalmazták meg, hogy a terület további feltöltést igényel, és a közművek kiépítése, illetve bővítése is jelentős költségeket jelent. A testületi ülésen hosszas vita után sem jutottak közös nevezőre a képviselők, így a petőfimajoriaknak nem jár adókedvezmény. A Kisalföld annak járt utána, miért kérték az adónem csökkentését a tulajdonosok. Göndöcs Péter is aláírta a levelet.

Csekk száznyolcvanezerről

– Fuvarozással foglalkozunk és annak idején otthon, a ház előtt parkoltam. Ez sokaknak nem tetszett, a hivataltól is kaptam több felszólítást, hogy szüntessem meg a parkolást a városban – mesélte Göndöcs Péter. – Akkor jött a lehetőség, hogy a téesztől lehet területet vásárolni a majorban, négyezer négyzetmétert vettem és egy garázst is felépítettünk rá. Ekkor még külterületként szerepelt a major.
Göndöcsék azért vásároltak a majorban telket, hogy a városban ne zavarják autóikkal a szomszédokat. Göndöcs Péter most azt fájlalja, hogy ennek ellenére most mégis fizetniük kell. A tulajdonosok azóta nem egyeztettek egymással, egyelőre nem tudják, mi lesz a következő lépésük.

Egy fillért sem kapnak vissza

Filó György kőfaragómester hat éve telepítette vállalkozását a majorba. P úgy gondolja: adót kell fizetni, de azt szeretné, ha abból valamennyit a Petőfimajorra is költene a város.
– Az önkormányzat sajnos mostohagyerekként kezel bennünket és szinte semmit nem költ erre a területre – panaszolta Filó György. – Fizetjük az iparűzési adót, de fejlesztésként egy fillért nem kapunk vissza belőle. Pedig a város vezetése büszke lehetne a Petőfimajorra, hiszen itt létesült száz új munkahely és több millió forintot fizetünk évente a költségvetésbe.
A vállalkozó azt is elmesélte, hogy a majorba vezető utat is saját költségén kellett rendbe tennie, mert a helyzet tarthatatlan volt, ráadásul közvilágítás sincs.

Fejlesztés helyett adóztatás

– Mindenhol a polgármesteri hivatal fedezi a közművesítés költségeit és ott jogosan vetik ki az adót. Kapuváron viszont az a helyzet, hogy semmit sem fejlesztenek, mégis adóztatnak. Én a vállalkozás bővítésén gondolkodom, ha a terveim sikerülnek, ötven-hatvan embernek adok munkát. Ha előre tudom, hogy itt ilyen állapotok fognak uralkodni, inkább települtem volna Vitnyédre, mert ott lenne becsülete az adófizető vállalkozónak – mondta Filó György. A kőfaragó szerint az a megoldás, hogy bízza az általuk befizetett adót a Petőfimajor tulajdonosaira az önkormányzat. Rövid időn belül minden szükséges beruházást elvégeznének.
Kóczán Zoltán, a képviselő-testület területfejlesztési bizottságának elnöke elismeri: valóban felülvizsgálatra szorul a telekadó-rendelet. Erről lesz szó ma is, amikor a képviselő-testület tagjai személyesen mennek ki a majorba.
– A telekadó lényege az volt, hogy valami megmozduljon azokon a telkeken, melyek Kapuváron vannak. Nem az iparterületekre gondoltunk. Azt nem szabad megkockáztatni, hogy a vállalkozók átjelentsék vidékre tevékenységüket, mert akkor még több pénztől esik el az önkormányzat – fogalmazott Kóczán Zoltán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidesz összefogást akar

– Következetesen és kőkeményen számon kérjük az MSZP-n választási ígéreteit –… Tovább olvasom