Kisalföld logö

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 21°C | 31°C Még több cikk.

Felülvizsgálat milliókért

A beledi önkormányzat törmeléklerakójára vonatkozóan a jogszabályok szerint környezetvédelmi felülvizsgálatot kell végezni és intézkedési tervet kell készíttetni. Egy szakcég két és fél millió forintért vállalná ezt.

A jegyző szerint azonban erre nincs szükség, hiszen hamarosan hulladékgazdálkodási tervezetet készítenek. Ám a szakminisztériumtól nem kaptak felmentést.

„Többet, mint elvárható"

Lehet, hogy feleslegesen kell elkölteniük két és fél millió forintot a beledieknek, mivel törmeléklerakójukra környezetvédelmi tervet kell készíttetni. Gál László jegyző szerint a terv elkészítése nem kötelezné az önkormányzatot semmilyen konkrét lépésre. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a törmeléktelepet az önkormányzat amúgy is kezeli. Külön embert foglalkoztatnak felügyeletére, a szükséges területrendezési munkálatokat pedig terv nélkül is elvégzik.
A jegyző hozzátette: így is többet tesznek ez ügyben, mint ami elvárható lenne. Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség azonban a jogszabályra hivatkozva kötelezi őket egy – az önkormányzat szerint felesleges – tervezet elkészítésére.

Törvény írja elő

Érdeklődésünkre Baranyai Judit, a felügyelőség munkatársa elmondta: a hulladéklerakók kötelező környezetvédelmi felülvizsgálatát a hulladékgazdálkodási törvény írja elő és miniszteri rendelet szabályozza. Ez érvényes a belediek törmeléklerakójára is. Baranyai Judit hozzátette: a tervezet elkészítését előírták a nagyközségnek, ők nem fellebbeztek, így az jogerőre emelkedett. Amennyiben a határozatot nem teljesítik, úgy végrehajtási bírsággal sújthatók.
Gál László szerint a nagyközség költségvetésében erre nincs keret, így a szaktárcához fordultak felmentésért. Persányi Miklós miniszterhez írt levelükben kiemelték, hogy a területet, a többi hulladékgazdálkodási kötelezettségük teljesítésekor rekultiválni fogják. A környezetvédelmi felülvizsgálat viszont önmagában nem oldja meg a problémát, csupán felesleges kiadásra kényszeríti az önkormányzatot.

Nincs különbség

A szakminisztérium válasza szerint a hulladékgazdálkodási törvény nem tesz különbséget építési törmelék és egyéb hulladék között. A jogszabály az EU-s jogharmonizáció része, így nem tudnak eltekinteni annak alkalmazásától. A nehéz helyzetbe került önkormányzatoknak a későbbiekben keresnek valamiféle anyagi kompenzációt, bár a Környezetvédelmi Alap Célelőirányzat forrásai erre nem nyújtanak fedezetet.
Tompáné Balogh Mária polgármester úgy véli: ezek után a felügyelőség megbüntetheti az önkormányzatot és kötelezheti a tervezet költségeinek kifizetésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meg kell őrizni a viseleteket

Változatos és vonzó programokban gazdag évet tudhat maga mögött a Csornai Múzeum. Az esztendő… Tovább olvasom