Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Felújították a zsidó temető halottasházát

A zsidóság emlékművének felállítását tervezik Csornán, a Szent István téren. A megvalósítást a város önkormányzata is támogatja.
Kovács Károly
Dr. Berecz Endre budapesti és Kovács Károly csornai nyugdíjas elhatározta, hogy megmentik a teljes pusztulástól az 1885-ben létesített csornai zsidó temető halottasházát. – A munkát a holokauszt 60. évfordulója tiszteletére a 654 zsidó áldozat emlékére kezdeményeztük – mondta Kovács Károly.

– Elhatározásunkról levélben értesítettük a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét (Mazsihisz), kérve a nemes ügy támogatását. Gyűjtést kezdeményeztünk az Izraelben élő, hazánkból elszármazott zsidók körében is. Ezt a tevékenységet Reichmann Éva volt csornai lakos végezte Jeruzsálemben. A Mazsihisszel dr. Berecz Endre tartotta a kapcsolatot, a szakipari munkákat én végeztettem és ellenőriztem.
Kovács Károly elmondta: a Mazsihisztől félmillió, Izraelből

Reichmann Éva révén 165.880, dr. Berecz Endrétől 10 ezer forint támogatás érkezett. Kovács Károly 12 ezer forint értékű anyaggal és munkával segítette az elképzelés megvalósítását. Az összegyűlt pénzből újraszigeteltették a halottasház tetőzetét, esőcsatornát szereltettek fel, kicseréltették a két bejárati kaput az épületen és elhelyeztek egy kézmosót is a temetőbe látogatók részére.

– Tervezzük továbbá, hogy a csornai zsidó áldozatok tiszteletére a nevüket is tartalmazó emlékművet állítunk a Szent István téren – fűzte hozzá Kovács Károly. – A terv megvalósítását a csornai önkormányzat 800 ezer, dr. Berecz Endre 200 ezer forinttal támogatja. Ezenfelül több ígérvényünk is van cégek és magánszemélyek részéről. Az emlékmű felállításával kapcsolatos szervezőmunkát a Vidékért Egyesület vállalta. Feladatunknak tartjuk még a zsidó temető előtti terület parkosítását és bekerítését. Psszel ezt is szeretnénk elvégezni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezárják a csornai strandot

Hiába a várva várt kánikula, ma reggel nem nyit ki a csornai termálfürdő, miután az ÁNTSZ vizsgálata… Tovább olvasom