Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Felújították a Menekülés hídját

Osztrák vezető politikusok, a környék polgármesterei és a pomogyi lakosok jelenlétében a hét végén átadták az újra felújított andaui hidat.
A tiroli hagyományőrzők díszsortüze után, az andaui fúvószenekar kíséretében adták át vasárnap délután az újjáépített andaui hidat. Az egykori „Menekülés hídját" Josef Wally andaui polgár szervezésében az osztrák szövetségi honvédelmi minisztérium és a burgenlandi katonai parancsnokság segítségével újították fel.

A hétvégi ceremóniára meghívták a környék osztrák és magyar polgármestereit, hagyományőrző alakulatait, de nagy számban jelentek meg az andauiak is.

Avatóbeszédében Liese Prokop osztrák belügyminiszter elmondta: a „Menekülés hídjáról" személyes élményei vannak. Az ’56-os menekülők segítésében nővérével együtt részt vállaltak. Günter Platter honvédelmi miniszter szerint a híd története két fejezetre bontható. Az első szakasz a magyarországi rendszerváltásig tartott, mikor is az osztrák oldal határőrsége nem Magyarország ellen, hanem Ausztria védelmében őrizte a határt. A ’90-es évek óta, de leginkább hazánk uniós csatlakozásával az andaui híd a közös európai élettér jelképévé válik, majd a schengeni határőrizet megszűntével a gazdasági és kulturális kapcsolatokat szimbolizálja.

Magyar részről először Firtl Mátyás országgyűlési képviselő, majd Biró Péter kapuvári polgármester köszöntötte a több mint ezerfős ünneplő közönséget. Kapuvár első embere kijelentette: A „Menekülés hídja" napjainktól inkább a „béke hídja" elnevezést érdemli ki, amely összeköti a két ország közeli településeit.

Profi előkészítés és lebonyolítás

A hídátadási ünnepség kapcsán nem lehet szó nélkül elmenni az osztrákok profi szervezése mellett. A Rábaköz ünnepségein ennyi érdeklődőt még egy megmozduláson sem láthattunk. Itt ezernél jóval több vendég volt kíváncsi a híd avatójára és nem voltak kirendelt iskolások. Andau (Mosontarcsa) lakossága komolyan gondolta, hogy megünnepli a történelmi jelkép felújítását. A szervezők mobil pulpitust telepítettek a mezőre, akkumulátoros hangosítással. Az Ausztria túlsó feléről érkezett hagyományőrzők részvételüket nagyon komolyan vették. Annyira, hogy a díszsortüzek során kilőtt hüvelyeket az ünnep végén összeszedték. Mégiscsak természetvédelmi területen voltunk. Azt minden vendég „természetesnek" vette, hogy a határ közepén jéghideg – ingyenes – ásványvízzel kedveskedtek a melegben tikkadó vendégseregnek. Az üres palackokat pedig eltüntették az avató befejeztével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kártérítést követelnek a repedések miatt

A hatalmas kamionforgalom következtében repedeznek a házfalak Bősárkányban, a 86-os főút mentén. A lakók az önkormányzat segítségével jogi megoldást keresnek az állammal szembeni kártérítési igényük érvényre juttatásához. Bősárkány önkormányzata tavaly szeptemberben pályázati támogatást nyert kerékpárút építésére. Tovább olvasom