Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Felújították a döri kápolnát

Felújították a döri temető száznyolc esztendős kápolnáját. Az önkormányzat pályázati pénzt nyert a beruházáshoz, az épületet fedett, külső ravatalozóval is bővítették.
Hatmillió forintból újították fel a döri temető ravatalozóját. Az összeg több mint felét pályázaton nyerte az önkormányzat, amit önrésszel egészítettek ki. Az épületet nyitott, fedett ravatalozóval is bővítették.
A döri sírkert ravatalozóját 1899-ben a Chapó család építtette. Állaga az elmúlt évekre leromlott, kívül-belül ráfért a rekonstrukció. A megyei területfejlesztési tanács pályázatán volt sikeres az önkormányzat, 3,7 millió forintot kaptak. A kivitelezés 2005 őszén kezdődött és idén fejeződött be.

Lecserélték a tetőszerkezetet, gipszkartonoztak, vakoltak, festettek, járólapoztak.
Az épület elé készült egy nyitott ravatalozó is, a vizesblokkot viszont nem a temetőben alakítják ki. Az ÁNTSZ-től felmentést kapott ugyanis a fenntartó, mivel a kápolnát annyira szorosan veszik körbe a sírok, hogy erre nincs hely. A mellékhelyiségeket a temetőhöz közeli önkormányzati területen építik meg.

A ravatalozó új állapotában Termeczky Antalné Marika néni tetszését is elnyerte.
– Nagyon kellett már a felújítás, hiszen romos volt nagyon az épület, kint is, bent is. Szegény férjemet még a régiből temettük. Most olyan lett, hogy bármelyik temetőben megállná a helyét – mondta.

Hálából építtette

Szalay Bélától, a Dör múltját kutató nyugdíjas pedagógustól megtudtuk: a kápolnát Chapó Sándor döri birtokos építtette hálából, hogy súlyos betegségéből felgyógyult. Az épületet Páduai Szent Antal tiszteletére szentelték. „Később Beszprémy Antal és Kiss Nándor gondozták, tartották rendben a kápolnát, saját költségükön. Arról, hogy valaha temetkeztek-e oda, nincs tudomásom" – jegyezte meg Szalay Béla.

Cs. Kovács Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendkívüli ülést tartottak

A csornai képviselők a csütörtök délutáni rendkívüli ülés első napirendje keretében módosították az önkormányzat tavalyi költségvetését, majd elfogadták a 2006. évi gazdálkodásról szóló beszámolót. A tavalyi költségvetést 3 milliárd 869 millió 120 ezer forint bevétellel és 3 milliárd 810 millió 823 ezer forint kiadással fogadta el a testület Tovább olvasom