Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Felújították a ciráki ékszerdobozt

Közel hétmillió forintból kívül-belül felújították a ciráki Király-kápolnát. A napjainkra egy kis ékszerdoboznak tetsző épület újraszentelésére jubileumi misét szerveznek. A község központjára tizennégymilliót költött a falu.
A helyi önkormányzat és az egyházközség pályázati forrásokból, valamint a cirákiak társadalmi munkájával újította fel a környék egyik leghíresebb szakrális emlékhelyét, a Cirák határában álló Király-kápolnát.

Tóth Sándor polgármester kiemelte, a kápolna külső és belső felújítása mellett annak környezetét is rendbe tették, új bejárati utat, új kerítést és parkosítást is kapott, kap az emlékhely.

– Padokat raktunk le az udvarban és térköveztünk is, ám még némi földmunka hátravan a kápolna környékén. Utóbbi befejezését már csak az időjárás hátráltatja – mondta a polgármester. Kiemelte, a kápolna belső festését helyiek végezték.

– A felújított Király-kápolnát egy ünnepi mise keretében szeretnénk átadni a híveknek, vendégeknek. Ezt követően állandóan látogatható lesz az utolsó magyar király visszatérésének emlékhelye – fogalmazott Tóth Sándor. A kápolna a magyar–osztrák határtól induló számos településen, így Kapuváron, Hövejen, Himodon átvezető kerékpárút egyik állomása. Az út egészen a rábakecöli csónakkikötőig halad majd.

A polgármester kiemelte, a felújítást követően méltó módon várhatják a történelem iránt érdeklődő turistákat Cirákra. Maga a felújítás közel 7 millió forintba került, a pályázati forrásokat a helyi önkormányzat 1,6 millió forinttal egészítette ki, de az egyházközség is kitett magáért: anyagi és kétkezi hozzájárulással.

Tóth Sándor a kápolnafelújítás kapcsán hozzátette, a turistákat napjainkra a faluközpont csinosításával is szeretnék odavonzani. Az új zöldterületek, buszöblök és a térkövezett központ mintegy 14 millió forintba került. Tóth Sándor tudatta: a hosszú tél után a parkosítást is folytatják.

– A község központjában még szeretnénk az orvosi rendelő épületét is felújítani, mely már rontja a faluközpont felújított képét, ám erre az anyagiakat még keressük – mondta Tóth Sándor polgármester.

A Kapuvári járás egyik leghíresebb szakrális értéke a ciráki Király-kápolna, mely IV. Károly 1921. évi második visszatérésének állít emléket. A Cirák és Dénesfa közti kápolnát a királyt szállító repülőgép leszállási helyére építették. Az utolsó magyar király 1921. március 27. és április 5. között jött először Magyarországra azzal a céllal, hogy az 1916 és 1918 közötti királyi hatalmát visszaszerezze. Horthy kormányzótól a hatalom átadását kérte, sikertelenül. Másodszor ez okból 1921. október 20-án repülőgéppel érkezett hazánkba, a nyugat-magyarországi Cirák-Dénesfára. Ellenkormányt alakított és vasúton Budapest felé indult, ahol azonban sikertelenül próbálkoztak a hatalom megszerzésével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Második lett a fúvósolimpián

A háromévente megrendezett országos kürtverseny ezüstérmese lett a tizenegy éves kapuvári Szücs… Tovább olvasom