Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 12°C | 24°C Még több cikk.

Felújítják épített örökségüket, a haranglábat

Hitel nélkül és takarékosan gazdálkodott az elmúlt években a zsebeházai önkormányzat. Eredményét idén láthatják a helyiek, több fejlesztés, beruházás is elkezdődött és kezdődik.

Régóta tervezett beruházás kezdődött meg a közelmúltban Zsebeházán. Felújítják az 1800-as évek közepén épített haranglábat, pályázati támogatással. Az önkormányzat a LEADER-programon nyert forrást a közel hétmillió forintos munkára. Nagy Gáborné polgármester elmondta: várhatóan május végére végeznek a kivitelezéssel, legutóbb egyébként 1999-ben tették rendbe épített örökségüket.

– Nyolc éve pályázunk rendszeresen a harangláb rekonstrukciójára. Két éve helyi védelem alá vettük az építményt és végre pályázatunk is eredményes lett – fogalmazott Nagy Gáborné. – Sok gondot okozott, hogy a falaknak nem volt szigetelésük, ezért állaguk sokat romlott. Tavalyelőtt egyébként a harang automatizálását újítottuk meg közel hatszázezer forintból.

Gaálné Béres Bernadett és gyermekei, Kristóf Zoltán és Csenge jól érzik magukat falujukban.
Gaálné Béres Bernadett és gyermekei, Kristóf Zoltán és Csenge jól érzik magukat falujukban.


A további helyi fejlesztések közt említette a polgármester a hétéves falugondnoki kisbuszok cseréjét. Az új járműre a közbeszerzést elindították. Szeptemberben meg is érkezhet Zsebeházára. Az önkormányzat, mivel hitel nélkül gazdálkodott, közel hárommillió forintos állami támogatást kapott. Ezt a pénzt járdaépítésre fordítják.
– Nemcsak hogy hitel nélkül, de takarékosan is gazdálkodtunk az elmúlt években – tette hozzá Nagy Gáborné. – A megspórolt összegből a temetőnkre is költünk, a ravatalozóhoz vezető utat rakjuk le térkővel. Emellett a múltunkat őrző, a paraszti gazdálkodás egy megmaradt építményének tetőszerkezetét újítjuk fel. Egy fapajtáról van szó, mely a községé. Tervezzük még közterületi padok kihelyezését, az utcák virágosítását, parkosítását.

A harangláb felújítása régi terve volt az önkormányzatnak, most pályázati támogatással valósul meg.
A harangláb felújítása régi terve volt az önkormányzatnak, most pályázati támogatással valósul meg.

Rövidesen kezdődik Zsebeháza határát is érintve az M86-os főút építése. A polgármester szerint községük nyugalmát mindenképpen zavarják majd a gépek, de úgy véli, ha elkészül, csak előnyét élvezik majd. „Tulajdonképpen a falu határában hajtunk fel az autópályára, így közlekedésünk, Csornára, Győrbe vagy akár Budapestre jutásunk is egyszerűbb lesz" – jegyezte meg.

Zsebeházán jelenleg száznegyvenen élnek. Az utóbbi években több kisgyerek is született, ám a lélekszám így is apad. Biztató jel azonban, hogy a hat éven aluliak többen vannak már, mint az általános iskolások. Köztük a Gaál gyerekek. Édesanyjuk, Gaálné Béres Bernadett a Kisalföldnek elmondta: mivel zsebeházai születésűek, meg sem fordult a fejükben, hogy elköltözzenek. A falu csendje, a rokonok, barátok tartották őket otthon.

– A gyerekek miatt is mindenképpen szerencsés, hogy itthon maradtunk – indokolta Bernadett. – Az óvoda és iskola a szomszéd faluban van, de az átjárás megoldott. Igaz, a munkahelyek távol vannak: a párom Kapuvárra jár, én a gyerekek érkezése előtt Sopronban dolgoztam. Ennek ellenére nem bántuk meg, hogy így döntöttünk.Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útlezárások Csornán

Április 29-én, kedden tartják a város végzős középiskolásai hagyományos, lampionos ballagásukat. Tovább olvasom