Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Felújítják a Szent Vendel-kápolnát

Belül már felújították, most kívülről is rendbe teszik a Szany határában álló Szent Vendel-kápolnát. A kétszázötvenhét éves épület felújítása közel félmillió forintba kerül.
Valamikor cselédek lakták a Szany határában lévő Irtásmajort, ma már csak az 1747-ben épült, a pásztorok védőszentjéről, Vendelről nevezett kápolna emlékeztet a régmúltra. Az épületet megviselték az „átélt" századok, állaga egyre romlik, ezért folyamatos felújításra szorul. Legutóbb tizenöt évvel ezelőtt, a téesz segítségével tették rendbe, a barokk szentély mostani restaurálásáról Varga Pál, a szanyi egyházközség világi elnöke tájékoztatta a Kisalföldet.

– A torony bádogozását és deszkázását kellett először elvégezni, mert már nagyon rossz állapotban volt – mondta Varga Pál. – Az ablakokat is lecseréltük és új bejárati ajtó került az épületre, mivel a faszerkezet mára erősen elkorhadt. A belső felújítást már elvégeztük, de szükség lesz a külső tatarozásra és a tetőt is újracserepezzük. A felújítási munkálatokat két ütemben végezzük el, remélhetőleg jövőre ismét szép állapotba tudjuk hozni a kápolnát.

A Szent Vendel-kápolnára eddig valamivel több mint kétszázezer forintot költöttek. Ennek felét a helyi önkormányzat biztosította, a többit a hívek adták össze. Varga Pál kiemelte: a helyiek körülbelül ekkora értékű társadalmi munkával is hozzájárultak a beruházáshoz, az állványozástól kezdve segítették a felújítást.

A tervek szerint még egyszer kétszázezer forintot kell az épületre fordítani, az egyházközség várja a további adományokat.
Az egykori kisközségnek, Irtásmajornak ma már egyetlen lakosa sincs, mindannyian elköltöztek vagy meghaltak. A kápolna Szany legrégebbi egyházi épülete, műemlék, tornyában évente egyszer szólal meg a harang, Szent Vendel – a pásztorok védőszentje – napjához közeli vasárnapon szentmisét tartanak és „megülik" a Vendel-napi búcsút is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ötvenhatos forradalomra emlékeztek

Vitnyéden Trianon-emlékművet avattak a hét végén. Az ünnepségen a helyi általános iskola tanulói az… Tovább olvasom