Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Felújítják a százéves parkot

A beledi Árpád-kert már százkilenc éves. Napjainkra megérett a felújításra. Több elképzelés is született.

Az Árpád-kert
Az önkormányzatnak több terve is van, de kikérik  a környékbeliek véleményét is. Év végére befejezik a rekonstrukciót.

Magyarország fennállásának ezeréves jubileumára a belediek egy kert létesítését határozták el. A község történetének kutatója, Németh László elmondta: 1896-ban a belediek külön erre a célra egy földhalmot hordtak a kert helyére, a halommal is szimbolizálva annak jelentőségét. Az avatás idején honfoglalás kori ruhákba öltözött lovasok járták a falut, népszerűsítve a kert avatását.

Németh László szerint 1896-ban több nemzeti ünnepséget is tartottak Beleden, ezek sorába illeszkedett az Árpád-kert avatása. A belediek hét fát ültettek a kertbe, emlékezve a hét magyar vezérre. A környező tér is a kertről kapta a nevét. Később e hely a gyermekek kedvelt játszótere lett. Később is kerítették, ahol a lakók gondozták a fákat, virágokat.
Tompáné Balogh Mária polgármester elmondta, az utóbbi években egyre kevesebbet gondozták a növényeket, leromlott a kert állapota, a hét fa közül négy kiszáradt, ezeket kiemelték.

A maradék három kivágása lakossági kérésre történt. Ezután kiszedték a már megrongálódott kerítést is. Tompáné hangsúlyozta, a község rendezési tervében – amit már a múlt év végén lakossági közmeghallgatáson is tárgyaltak – szerepel az Árpád-kert felújítása. A községháza több elképzelést is a lakók elé terjeszt egy következő lakossági fórumon. Ezek közt szerepel a hét fa újbóli ültetése, padok kihelyezése, valamint egy sziklakert létesítése a park közepén. Felmerült esetleg egy szökőkút vagy szobor felállítása is, de az utóbbi időben elszaporodott falubeli vandalizmus miatt ezeket végül elvetették. A bejárathoz egy székely kaput szántak, de a helyiek leszavazták ezt az ötletet. Tompáné szerint a lakosok meghallgatása után, a közeljövőben elkezdik az Árpád-kert felújítását és még az idén be is fejezik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyedülálló felnőttképzés

Ahogy azt ifj. Szabó Zoltán, az oktatást szervező cég felnőttképzési vezetője elmondta: hosszú tíz hónap áll az „Új esély" felnőtt tanulói mögött. Ifj. Szabó Zoltán kiemelte, megyénkben az utóbbi tizenöt évben nem volt felnőttképzés az építőiparban. A kőművesszakmában tizennyolcan, az ács-állványozóknál pedig nyolcan  kezdték meg tanulmányaikat. Tovább olvasom