Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Felújítják a himodi templomot

A himodi önkormányzat és az egyházközség közösen szeretné felújítani a falu templomát. Számításaik szerint húsz-huszonötmillió forintra lesz szükségük, melyet adományokból szeretnének összegyűjteni.
Az isten háza: Mállik a vakolat, beázik a tető, ráfér a felújítás.
A himodi önkormányzat és a helyi egyházközség összefog a település késő barokk stílusú temploma felújítása érdekében. Az isteni hajlékra rá is férne a renoválás, hiszen belső freskóit még a nyolcvanas években restaurálták, ám a külsején eddig csak kisebb, „tűzoltó" munkákat végeztek. A teljes rekonstrukció húsz-huszonöt millió forintba kerülne.

A himodi templom a XVIII. század végén, késő barokk stílusban épült, 1878-ban bővítették. Azóta komolyabb felújításon nem esett át. Körben mállik a vakolata, elöregedett a tetőzete, cserélni kellene a gerendákat, az ereszcsatornát, a nyílászárókat. Az önkormányzat és az egyházközség vezetői az Egyházi Iskolák és Templomok Alapítványon keresztül várják az adományokat. A szervezési feladatokat dr. Pődör Péterné polgármester vállalta magára.

– Nagyon sok csekket küldtünk szét az országban, sőt külföldre is, hogy megszólítsuk a községből elszármazottakat – számolt be dr. Pődör Péterné az előkészületekről. – Reméljük, hogy kérésünk meghallgatásra talál és összejön annyi pénz, hogy idén legalább a tetőszerkezetet rendbe hozassuk. Néhány helyen ugyanis beázik és félő, hogy az értékes falfestmények megrongálódnak. Rosszak már a nyílászárók. A főbejárati ajtó, de a sekrestye ablakai is megértek a cserére.
A himodiak tudják, hogy nagy fába vágták a fejszéjüket és azt is, hogy öt-hat év is eltelik, mire a falu közepén álló, Mária tiszteletére szentelt templom eredeti állapotába kerül. Az összefogásra szép példa, hogy a települési önkormányzat ebben az évben egymillió forintot különített el a munkálatokra.

– Szeretnénk kihasználni a pályázatokat és minden lehetőséget felkutatunk, ahol esélyünk van támogatást szerezni – jelentette ki a polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nagyberuházás egyelőre álom

Az árpási önkormányzatnak a körjegyzőséggel közös intézmények fenntartása nagy terhet jelent, így… Tovább olvasom