Kisalföld logö

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Felújítják a Csipkemúzeumot

Hövejen a falu zászlajában a kétgombos aranykorona alatt, két búzakalász között is a világhírű csipke látható. A hagyományt máig őrzik, s szinte nincs olyan ház a faluban, ahol valaki ne ismerné elkészítésének időigényes, nagy kézügyességet igénylő voltát.
Anya és leánya: Több mint ezer mintát és ötvenhatféle pókozást ismernek.
Hövejen a nyolcvanas évek eleje óta működtetik a Csipkemúzeu-
mot. A két teremben kihelyezett tárolókban mintegy húsz darab, több százezer forint értékű terítőt láthattak az érdeklődők. Ám az épület állaga az évek során olyannyira megromlott, hogy a teljes tatarozás: szigetelés, ajtó-, ablakcsere, a fűtés modernizálása, a vizesblokkok kialakítása tovább már nem halogatható. Horváth Istvánné, Hövej polgármestere elmondta: a felújítási munkálatok költségvetése hétmillió forint, s ennek 90 százalékát pályázaton nyerték el. A fennmaradó tíz százalékot az önkormányzat költségvetéséből állják. A megújult múzeumot augusztus végén szeretnék átadni, méltó helyen bemutatva Hövej több mint hétszáz éves történetét, s benne a höveji csipkét.

A faluban Vörös Kálmánné és lánya, Bendesné Vörös Ildikó ma is művelik a csipkehímzést. Ildikó az utóbbi években több mint ezer eredeti mintát gyűjtött össze, s őriz az utókor számára. Mint megtudtuk tőlük, ötvenhatféle pókozás létezik, s még ötven év után is akad olyan minta, melyet még soha nem varrtak. A gyönyörű terítőket Bécsből hozatott organtinanyagra varrják. Szinte a világ minden részén akad már belőlük. Rendeltek már tőlük étkezőasztalra terítőt Philadelphiába, oltárterítőt Kanadába.

A höveji asszonyok-lányok kézügyessége, szorgalma a családok létfenntartását is szolgálja. Ilonka néni és lánya elmondta: kiállításokon láttak már halasi csipkét, mely az itteninél sokkal egyszerűbb, mégis védik, óvják a készítés titkát. Mint mondják, a höveji csipke is megérdemelné ezt az oltalmat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A skandináv példa kínál megoldást

A települési önkormányzatok szorultságukban – gyakran egyetlen megoldásként – az iskolák… Tovább olvasom