Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Felújítás miatt egy évre lezárják a marcaltői Rába-hidat

A Rába-híd teljes felújítása miatt augusztus 16-tól egy évre lezárják a Marcaltő és Szany közötti útszakaszt. Térképen a terelőút.

Augusztusban kezdődik Veszprém megye egyik legnagyobb közúti hídjának felújítása, a híd Marcaltő és Szany települések között, három megye Győr-Moson-Sopron megye, Vas megye és Veszprém megye közös határpontjai közelében található.

Érdekesség, hogy az 1949-ben épült hídszerkezet medernyílásának acélszerkezetét az 1944-ben felrobbantott, régi szegedi közúti Tisza híd egyik nyílásának felhasználásával építették, vonórúdként a régi Széchenyi Lánchíd merevítőtartóit használták fel, az ártéri híd főtartóinak gerinclemezei a régi Erzsébet-híd merevítőtartóinak felső övlemezéből készültek.

A hídon az építés óta nagyobb felújítási munkát nem végeztek. Az elkövetkező hónapokban elbontjuk az ártéri híd teljes felszerkezetét, majd a felújított támaszokra új acél-vasbeton öszvér szerkezetet helyezünk, valamint a Rába folyó feletti ív szerkezet esetében a vasbeton pályaszerkezet helyére új acél-, úgynevezett ortotróp pályalemez épül és a vonórudak cseréjét is elvégzik az építők. Ezekkel a beavatkozásokkal a híd teherbírása a jelenlegi 20 tonnáról 40 tonnára nő, így megszüntethető a 20 tonnás súlykorlátozás. Továbbá a felújítási munkák során új dilatációs szerkezetek épülnek, megújulnak a rézsűkúpok, az acél felületeket korrózió elleni védő bevonatot kapnak valamint a hídon és a híd környezetében új útburkolat épül.A fenti munkálatokat azonban csak a híd teljes lezárása mellett lehet elvégezni, ezért a közlekedők számára terelőutat jelöltünk ki. A közlekedők Marcaltőről, illetve Szanyból a várkeszői Rába-hidat igénybe véve érhetik el a folyó túlsó oldalán lévő úti céljukat, a tájékozódást útbaigazító táblák segítik. A terelőúton kizárólag a 20 tonnánál könnyebb járművek közlekedhetnek, továbbá a várkeszői Rába-hídon csak egy sávon lehet közlekedni ezért a váltakozó irányú forgalom zökkenőmentes lebonyolítását jelzőlámpa irányítja.

A felújítási munkákat a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. megrendelésére a KA-Rába-híd Konzorcium (Konzorcium vezető: Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt., Konzorciumi tag: A-HÍD Építő Zrt.) végzi el állami finanszírozásában, a szerződéses összeg: 632.449.425,- Ft + Áfa.

A mérnöki feladatokat a VIA-PONTIS Kft. látja el. A felújítási munkák várhatóan 2012. augusztusában fejeződnek be.

Olvasóink írták

 • 5. orczy 2011. augusztus 18. 09:34
  „Azért egy év, mert ez a híd nem Budapesten van.”
 • 4. orczy 2011. augusztus 18. 09:33
  „Azért 1 év, mert az Híd nem Budapesten van.”
 • 3. Dwatson 2011. augusztus 16. 20:41
  „Kíváncsi leszek mennyibe kerül majd!Lehetne újat is építeni ennyi idő alatt és (talán) ennyi pénzből.Halászinál a Mosoni Dunán 45 méter hosszú 8 méter széles +4,8m járda,kerékpárút,a régi híd bontásával együtt 500 millióba került.”
 • 2. piroskaésabarkasz 2011. augusztus 16. 20:33
  „Horvátországban 1 év alatt:120km autópályát épitenek,átfúrt hegyi alagutakkal.Nem onnan kellene hozni"szakembereket"??”
 • 1. Gomboc 2011. augusztus 16. 13:39
  „1 év kell a felújításhoz??? Brrrrrrrrrrrr”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hansági zöldség ünnepe

A mezőgazdasági termelés aktuális hivatali feladatairól kaptak tájékoztatást a gazdák a kilencedik… Tovább olvasom