Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 24°C Még több cikk.

Felújítás elnöki segítséggel

A falu templomának felújításáról döntött a maglócai egyházközség. A helyiek számítanak földijük, Áder János segítségére is. A köztársasági elnök kétmillió forintot utalt a rekonstrukcióra.

Köztársasági elnöki milliók is segítik a maglócai templom felújítását. A beruházás még az előkészítésnél tart, de a faluból elszármazott Áder János máris kétmillió forinttal támogatta az egyházközséget. A helyiek bíznak benne, hogy a további források megkeresésében is közreműködik majd az elnök.

Farkas Miklósné, Maglóca polgármestere a Kisalföldnek elmondta: barokk templomuk műemlék, 1764-ben kezdték építeni. Az évszázadok során mindig próbálták állagát óvni, de mostanra időszerűvé vált a tel jes rekonstrukciója. Leginkább a tetőzet van rossz állapotban.

A maglócai Szent Bertalan-templom felújításáról döntött az egyházközség. Pályázati támogatásra számítanak és az elszármazottak segítségére is.
A maglócai Szent Bertalan-templom felújításáról döntött az egyházközség. Pályázati támogatásra számítanak és az elszármazottak segítségére is.

– Jelenleg a tervek készítése van folyamatban, ennek költsége is meghaladja az egymillió forintot. A felújítás teljes költségvetéséről még nincsenek konkrét adataink, de az biztos, hogy egyházközségünk saját erőből erre soha nem lenne képes – fogalmazott Farkas Miklósné. – Kaptunk segítséget az egyházmegyétől is és arra gondoltunk, a köztársasági elnök úr támogatását kérjük.

Biztosak voltunk benne, hogy segíti az elképzeléseinket, hiszen földink, falunkbeli és tudjuk, szép emlékeket őriz a maglócai nagyszüleiről, a községről. Plébános úr megírta a levelet Áder Jánosnak, amiben persze nem pénzt kértünk, hanem azt, segítsen a forrást megtalálni. Meglepetésünkre kétmillió forint érkezett tőle, amit ezúton is nagyon köszönünk. Az elnök úr segítő támogatására számítunk a továbbiakban is.
Farkas Miklósné: ˝A köztársasági elnök szép emlékeket őriz falunkról.˝
Farkas Miklósné: ˝A köztársasági elnök szép emlékeket őriz falunkról.˝

Farkas Miklósné hozzátette: a Szent Bertalan-templom teteje nagyon rossz állapotban van. Egy-egy vihar után mindig mesterembert kell hívniuk, hogy a károkat helyreállítsák. A sok javító munka után úgy döntöttek, nekivágnak a teljes felújításnak.

A szervezést a szintén maglócai származású, Csornán élő Farkas András vállalta magára. Tőle megtudtuk: most a falnedvességi vizsgálat eredményére várnak. Attól függ majd, milyen szigetelési technológiát kell alkalmazniuk. Szükség lesz a tetőzet felújítására, a szentély felett például gerendacserére is.

Farkas András
Farkas András

– Ősszel számítunk olyan pályázati kiírásra, melyre benyújthatjuk igényünket. Egyelőre nem tudjuk, mennyibe kerül a rekonstrukció, de véleményem szerint a húszmillió forintot mindenképpen meghaladja. Számítunk a községből elszármazottak támogatására is. Azok, akik szívükön viselik szülőfalunk sorsát, lehetőségeik szerint segítsenek nekünk, hogy megszépülhessen templomunk – fogalmazott Farkas András.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályáznak és beruházásokat terveznek a kis faluban

A községháza kerítését újíttatja fel a cakóházai önkormányzat. Tovább olvasom