Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Felújítás: díszkő és utcabútorok kerülnek a Kápolna térre

Árpás - Felújítják a Kápolna teret Árpáson. A közel másfél millió forintos beruházás költségeinek jó részét pályázatból biztosítják. Az artézi kút környékét is rendbe teszik.
Pályázati támogatásból újítják fel a Kápolna teret Árpáson. A közel másfél millió forintos beruházásból térköveznek, parkosítanak, és az artézi kút kifolyóját is cserélik. Várhatóan még idén végeznek. Szabó András polgármester abban bízik, hogy igazi központja lesz a falunak a tér.

– Az önkormányzatot ért károk után végre fejlesztésről is beszámolhatok községünkből – utalt elöljáróban a polgármester a közelmúlt lopásaira. (Kisalföld, 2008. augusztus 29., „Mára semmi ellopnivaló nem maradt"). Pályázatot adtunk be az ivókút és környékének felújítására:
970 ezer forintot nyertünk a regionális kiíráson, amihez önerőként 400 ezer forintot biztosítunk.

A beruházással még idén végezni szeretnének. A látványterv szerint alakítják ki a Kápolna teret. Fotó: Cs. Kovács Attila
A beruházással még idén végezni szeretnének. A látványterv szerint alakítják ki a Kápolna teret. Fotó: Cs. Kovács Attila

Így közel másfél millió forintból rendbe tesszük a polgármesteri hivatal előtti teret. Ott található a 200 méter mély artézi kút is, ami kedvelt megállóhelyük az erre járóknak.

Árpáson tehát ontja a frissítő vizet a kút. A helyiek vigyáznak rá, a mostani beruházást is úgy végzik el, hogy a kútban kár ne essék. „A kút működőképes, vétek lenne hozzányúlni. A csöveket nem bántjuk, mindössze a föld feletti részét cseréljük ki, illetve az aknát nagyobbítjuk meg. A kivitelezés előtt látványterv is készült. Igyekeztünk úgy megtervezni a teret, hogy illeszkedjen a falu képébe, tetszetős, mutatós legyen" – vélekedett Szabó András.

A Kápolna tér látványterve.
A Kápolna tér látványterve.

Ha a tér elkészül, igazi központja lehet a településnek. Ott áll az 1700-as években épült kápolna, mellette a katolikus harangláb, a közelben a XIX. század elejéről való plébánia.

– A polgármesteri hivatal két sarkától díszburkolatos járdát terveztünk a hivatal bejáratáig. Az ajtótól a kútig szintén járda vezet, a kút körül egy kisebb teret alakítunk ki. Padokkal, örökzöldekkel, egyéb növényekkel, a kápolna felé nyitottan. Elbontottuk a régi, betonos kerítést, helyére élő sövény kerül. Az elképzelések szerint még idén befejezzük a beruházást – tette hozzá Szabó András.

Olvasóink írták

 • 10. nevenincs 2008. szeptember 06. 22:18
  „Igazad van,de ha ennyiszer meglopták a falut,akkor nem a szépséggel,hanem a fenntartással kellene foglalkozni!!!!”
 • 9. enneksincsneve 2008. szeptember 06. 09:12
  „ha idegenként ellátogatok egy faluba, nem a fűnyírót fogom nézegetni meg a számítógépet. a faluról kialakult képben nagy szerepe van egy rendezett központnak. nem hallottam még olyan turistáról vagy kirándulóról, aki azért szólna elismeréssel egy településről mert jó a fűnyirójuk...

  persze értem a felvetést, sokminden hiányzik minden településen. minden lehetőséget meg kell ragadni. 400e Ft-ból ilyen felújítást csinálni meglehetősen megéri.”
 • 8. nevenincs 2008. szeptember 05. 23:36
  „Ja,és még annyi,hogy abból a 400 000 Ft-ból mást is lehetett volna venni.Ennél fontossabb dologra is lehetett volna költeni ,mint a "szépítés" !”
 • 7. nevenincs 2008. szeptember 05. 21:51
  „Bocsánat ! " önkörmányzatnak " helyett "önkormányzat"
  elnézést!”
 • 6. nevenincs 2008. szeptember 05. 21:49
  „T.dombiföld !
  A pályázatok elnyerése,nem azt jelenti ,hogy ingyenes a beruházás!
  Önrészt is kell az önkörmányzatnak hozzá tenni!
  Ezért írtam,azt,hogy olyan dologra kell pályázni,ami nagyon fontos!
  A pályázat beadása,a képviselő testületnek a dolga.
  Na,ITT hibáztak !”
 • 5. dombiföld 2008. szeptember 05. 10:39
  „A kisközségek arra pályáznak, amire lehet, amire pénzt adnak. Veszkényben sem azért van szökőkút a falu közepén, mert olyan gazdag a község, hogy még erre is futja. Arra kaptak pénzt. Mi is jobban örülnénk, ha másra is futná, de sajnos a pályázatokat nem mi írjuk ki.”
 • 4. nevenincs 2008. szeptember 04. 23:34
  „T.dombiföldi !
  Bocs, félre érthető voltam !
  De,ha ilyen gondjai vannak a falunak,nem a Kápolna térre adtam volna pályázatot !!!
  Arra,amire napi szükség van !!!!”
 • 3. klmd 2008. szeptember 04. 13:26
  „Emellé nem ártana kamerát is felszerelni, mert még eltűnik az építőanyag...mostanában annyit mindent ellopnak onnan a nyilvánvalóan nem cigányok”
 • 2. dombiföldi 2008. szeptember 04. 08:20
  „A teret pályázati pénzből újítjuk fel, amit csak erre a célra költhetünk. Nem vehetnek belőle sem fűnyírót, sem számítógépet. Ha nem újítjuk fel a etret, elesünk ettől a pénztől. Ne légy rossz indulatú...”
 • 1. nevenincs 2008. szeptember 03. 21:52
  „Ha annyit elloptak a faluból,akkor nem a látványra költenék!!!
  Inkább vennék számítógépeket,fűnyírót,....stb amit elloptak!!!
  Ha nekem ellopják az autómat,akkor nem virágokat veszek helyette !!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapuvári kórház-ügy: Benedek visszavonta a lemondását

Kapuvár. A Lumniczer kórház megbízott igazgatójaként a helyén marad dr. Benedek Zoltán a következő igazgatói pályázat eredményéig - ezzel az eredménnyel zárult a városi képviselők ülése. Az eredménytelen pályázat másik résztvevője dr. Somlai András szerint (aki a pletykákkal ellentétben nem egy wellness-szálló vezetője) Kapuváron „kiscsoportos és politikai érdekek mentén" zajlik a döntéshozatal.
Tovább olvasom