Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Felújítanák a templomot

Templomuk felújítására készülnek a magyarkeresztúriak. Az egyházmegyével közösen szeretnék elvégezni a rekonstrukciót, egyelőre a pályázat elkészítésénél tartanak.

A magyarkeresztúri katolikus egyházközség évek óta készül temploma felújítására. Az épületre ráférne a rekonstrukció, hiszen igencsak rossz állapotba került. Tetőszerkezete több helyen beázik, omlik a vakolat. A térség egyik legöregebb istenháza a magyarkeresztúri, igaz, nincs műemléki védelem alatt. Az egyházmegye és a helyi önkormányzat is kiveszi részét a munkából.

Most a LEADER-program keretében találtak megfelelő pályázati kiírást. A község vállalta, hogy elkészítteti a terveket és előkészíti a pályázati anyagot. Ha elképzeléseik valóra válnak, a település dísze lesz a templom.

A helyiek az egyházmegyével közösen szeretnék elvégezni a rekonstrukciót.
A helyiek az egyházmegyével közösen szeretnék elvégezni a rekonstrukciót.

Gábor Jenő, a győri egyházmegye építésze portálunknak elmondta: csak sikeres pályázattal képesek a rekonstrukciót elvégezni.

– Egyelőre pontos költségvetésünk nincs. A közelmúltban mérték fel a helyzetet a templomban – tájékoztatott a szakember. – Valószínűleg hét-tíz millió forintos támogatást tudunk szerezni. Legfontosabb teendő a tető rendbetétele, a szigetelés és az épület statikai megerősítése. Az biztos, hogy az önkormányzattal korrekt az együttműködésünk. Ők vállalták például a terveztetést, ami nem kis összeg.

Már egy 1269-es oklevél is említi a település templomát. Igaz, akkor még a falu neve Pertel volt. A dokumentumban leírják: Szent Kereszt tiszteletére szentelték. A község honlapján olvasható helytörténet szerint 1230-ban épült.


A LEADER-program keretében találtak megfelelő pályázati kiírást. A község vállalta, hogy elkészítteti a terveket és előkészíti a pályázati anyagot.

 

Olvasóink írták

 • 4. 13.István 2009. november 03. 13:45
  „T. moderátor! Nagyon hamar megtalálta pedig semmi sértő nem volt benne !
  Azt is mondja meg hogy,hogy nem lehet kiépni a profilból ! ???”
 • 3. 13.István 2009. november 03. 12:56
  „moderálva off”
 • 2. jánosi 2009. november 02. 20:18
  „Hát itt egy kicsit több hozzászólás volt ! Moderátor(ok) jól dolgoznak ...”
 • 1. janika 2009. október 30. 12:13
  „A birkák sem szeretnek bemenni rozoga hodályba. Hát még az Isten bárányai a lelki táplálékért egy templomba.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kórháztörténet hiteles forrásból

˝A kapuvári kórház krónikája˝ címen jelent meg a százhúsz éves intézmény múltját és közelmúltját… Tovább olvasom