Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Felszentelt Jó pásztor-szobor

Szoborszentelés, kiállítások, koncertek, sportprogramok és tűzijáték – minden eddiginél látványosabb volt a hét végi győrsövényházi falunap. Az eseményre a több száz látogató mellett a csallóközi Tejfaluból is sokan érkeztek.

„ Legyen az együvé tartozás jelképe"

„ Soha nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy évszázadok történései épülnek be génjeinkbe, hogy nincsen jövőnk a múltunk nélkül. Váljon ez az esemény jelképévé együvé tartozásunknak és annak: méltó utódai vagyunk elődeinknek, akik nem távoztak közülünk anélkül, hogy ne gazdagították volna ezt a kis közösséget maradandó emlékművekkel, művészeti alkotásokkal, hírnévvel" – ezt az üzenetet küldte a hétvégi XII. győrsövényházi falunapra Brazíliából Illés Erzsébet. A község egykori állatorvosának lánya azért támogatta a település központjában álló „Jó pásztor" szobor felújítását, mert legutóbbi hazalátogatásakor szomorúan látta, hogy „haldoklik a falunak és közös múltunknak egy darabja".
Avatóbeszédében Hokstok Imre polgármester felidézte: az alkotást Husz János állíttatta az 1920-as években, akinek két gyermeke is meghalt a pusztító torokgyíkjárványban. „A mély megrendülés és az Istenbe vetett hit indította arra, hogy az elhunytaknak méltó emléket, az élőknek pedig védelmezőt állítson" – tette hozzá. Megemlítette, hogy a felújítás Horváth Izabella áldozatos szervezőmunkájának köszönhető. Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés alelnöke arra hívta fel a figyelmet: minden közösségnek szüksége van a jó pásztorhoz hasonló jó vezetőkre. A szobrot Gögh Tibor római katolikus plébános szentelte fel.

Határon túli érdeklődés

A falunap egyben az Egyesület Győrsövényházért elnevezésű civil szervezet által rendezett I. Győrsövényház–Tejfalu Ifjúsági Találkozó is volt, amit a Nyugat-dunántúli Regionális Ifjúsági Tanács 260 ezer forinttal támogatott. A csallóközi településről többtucatnyian érkeztek az eseményre, sőt, a tejfalui tánccsoport is színpadra lépett.
A minden eddiginél színesebb programok sok száz nézőt vonzottak. Az érdeklődők megtekinthették a döri Kantó Károlyné Varga Zsuzsanna agyagszobraiból és a győrsövényházi Galamb Illésné festményeiből nyíló kiállítást, meghallgathatták a helyi kamarakórus koncertjét, a Fiesta együttes fellépését, Bolba Éva és Mohácsi Attila nagy sikerű musical- és operettshow-ját, valamint a Party Rádió műsorát. A gyerekeket bábelőadás és ingyenes légvár szórakoztatta, míg a sportot a Lurkó-kupa focitorna, a lövész- és a tizenegyesrúgó verseny, illetve a döntetlennel végződött Győrsövényház–Kunsziget megyei másodosztályú bajnoki labdarúgó-mérkőzés „képviselte". A nap tűzijátékkal és bállal fejeződött be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzeti ereklye Kapuvárnak

Értékes és egyedi nemzeti ereklyét adományozott Kapuvárnak dr. Kiss Vámosi József, a városból… Tovább olvasom