Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Félszáz diplomás állást keres

A megyei munkaügyi központ csornai kirendeltségét tavaly több mint 34 ezer ügyfél kereste fel.
A regisztrált munkanélküliek száma nem érte el az ezret. Tizedük tartósan nem talál állást. A megyei munkaügyi központ csornai kirendeltségének illetékessége a Rábaköz és a Tóköz térségére terjed ki. A centrum Csorna, amely a megye városaihoz hasonlóan a környező települések lakói számára is biztosít oktatási, egészségügyi, kulturális szolgáltatásokat és nem utolsósorban munkalehetőséget.

– Szervezetünk kiemelt feladatként kezeli az álláshelyek feltárását, célunk a munkáltatók minél magasabb szintű kiszolgálása – tájékoztatta lapunkat Török Zoltán szakmai igazgatóhelyettes, hozzátéve, hogy például a Csornai Ipari és Logisztikai Parkban gépjárművek és ipari alkatrészek lakkozásával foglalkozó német tulajdonú vállalat kezdte meg működését, a létszám feltöltésében aktívan közreműködtek. A Vilmos Park Egészségturisztikai Központ megvalósítása pedig a jövőben újabb munkahelyek megteremtését eredményezheti.
– Tartósan munka nélküli ügyfeleink számára személyre szabott szolgáltatást nyújtunk, bevonjuk őket a komplex programjainkba – fűzte hozzá a szakmai igazgató.

– Elhelyezkedésüket szolgálja az „Új esély" program, mely kirendeltségünk körzetéből 19 embert érint. A betanított varrónői és kőművesszakmában indított képzésünk már befejeződött. Még tart a tanfolyam az ács-, valamint a személy- és vagyonőrszakmákban. A képzések befejezése után támogatott munkalehetőséget biztosítunk a résztvevők számára. A „Támogatással sikerül" program keretében – virágkötő-, könnyű- és nehézgépkezelő-, valamint hegesztőszakmákban – már befejeződtek a tanfolyamok, ezt követi a munkaügyi központ által támogatott munkavégzés.

Török Zoltán szerint az Európai Unió fontosnak tartja a kevésbé fejlett térségek támogatását. Az EU-ban a foglalkoztatási helyzet javításának legfontosabb eszköze a strukturális alapok egyike, az

Európai Szociális Alap. Ebből sokat áldoznak az emberi erőforrások és a munkaerőpiac fejlesztésére. Ahhoz, hogy a munkaerő-kereslet és -kínálat egyensúlyba kerüljön, emelni kell a dolgozók szakképzettségi szintjét. A munkaügyi központ ennek szem előtt tartásával indítja új programját, a Humán Erőforrás Operatív Programot, melynek keretében EU-s pénzek felhasználásával nyújtanak átképzési és munkalehetőséget.

A legfrissebb adatok

A regisztrált munkanélküliek száma a csornai kirendeltség körzetében 984 volt, a munkanélküliségi ráta 5,3 százalékos. A pályakezdő állástalanok száma 95, a megváltozott munkaképességű ügyfelek száma 81.

A regisztrált munkanélküliek iskolai végzettség szerinti megoszlása: általános iskolát végzett: 267 (31,2 százalék), szakmunkásképzőt 310 (36,2 százalék), szakközépiskolát, technikumot 161 (18,8 százalék). Gimnáziumban érettségizett: 68 (7,9 százalék), diplomás 50 (5,9 százalék).

Közülük 445 nő és 411 férfi. A munkanélküliek 36 százaléka 45 év feletti, a tartós munkanélküliek aránya 10,7 százalék.
Csornán és környékén a bejelentett új álláshelyek száma 1583 volt az elmúlt évben. Csoportos létszámcsökkentést 3 munkáltató jelentett be, amely tavaly összesen 44 főt érintett.

Csorna és a vonzáskörzetéhez tartozó 36 település munkavállalási korú népessége 18 ezer 500 fő. Ebből Csornán él 7288. A tavalyi átlagos munkanélküliségi ráta: 4,6 százalék. A csornai kirendeltség 2004. évi ügyfélforgalma 34 ezer 400 fő volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akár száz új munkahely is lehet Veszkényben

A napokban a veszkényi képviselő-testület is rábólintott a kapuvári többcélú kistérségi társulás területfejlesztési feladataiban való részvételre. Matzkó János veszkényi polgármester szerint takarékos gazdálkodással és lakossági segítséggel, valamint pályázati pénzekkel, ha kismértékben is, de lehetséges a fejlesztés. A többcélú kistérségről nincs túl jó véleménnyel az elöljáró. Tovább olvasom