Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 23°C Még több cikk.

Felszámolják a kapuvári zuglerakókat

Több új elemet tartalmaz a kapuvári önkormányzat új hulladékgazdálkodási terve.

A programban kiemelt helyet kap a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése. Az elképzelések között szerepel a háztartási kétkannás gyűjtőrendszer bevezetése és a kistölgyfai szemétlerakó rekultivációja.

Hulladékgazdálkodási terv

Kapuvár önkormányzatának képviselő-testülete a múlt év végén fogadta el a város hulladékgazdálkodási tervét. Ez nemcsak a hasznosítandó és ártalmatlanítandó hulladékok típusait, hanem a kezeléssel kapcsolatos műszaki követelményeket és az alkalmas kezelőtelepek létrehozását, valamint a cselekvési programot, továbbá a végrehajtás határidejét is tartalmazza. A tervezet leszögezi: a városban és környékén fellelhető illegális szemétlerakók felszámolása mindig a tulajdonos feladata. A kistölgyfai hulladéklerakó végleges rekultivációját három év alatt hajtják végre, ez idő alatt elvégzik a terület tájba illesztését is.

Tizenöt gyűjtősziget lesz

Vertetics István, a polgármesteri hivatal városfejlesztési irodájának vezetője szerint a terv egyik legsarkalatosabb pontja a szelektív hulladékgyűjtés városbéli bevezetése. Ezért minden fórumon ismertetik az ezzel kapcsolatos elképzeléseket. Az intézkedés nyomán már városszerte megjelentek a piros tárolóedények, amelyekben elkülönítik a műanyag palackokat és a papírhulladékot. Az úgynevezett hulladékgyűjtő szigetekből később tizenöt lesz a város területén, ahol három-négy hulladékfrakció gyűjtése válik lehetővé.

Kétkannás rendszer

Az irodavezető fontos tennivalónak tartja a háztartások szelektív hulladékgyűjtését, amely kétkannás rendszerrel valósul meg. Itt a komposztálható és az egyéb hulladékot választják külön. A rendszert várhatóan két év alatt vezetik be. Térségi komposztálótelep kialakítása három év múlva várható a városban.

A tervezet külön foglalkozik az egészségügyi hulladékkal, amely leginkább a városi kórházban keletkezik és amit az intézmény jelenleg is érvényes szerződés alapján szállíttat el. Időszerű feladat az elektromos hulladék összegyűjtése. Az elhasználódott gépkocsi-akkumulátorokat a gyártónak kellene visszavásárolnia. De amint az irodavezető megjegyezte, bár létezik erre szabályozás, a gyakorlati megvalósítás még várat magára.

Vertetics István közölte, az uniós normáknak megfelelő térségi hulladékgyűjtő, kezelő- és feldolgozótelep kialakítására várhatóan 2008-ban, Cséren kerül sor, ahol az építési és bontási hulladékok elhelyezése is szervezett formában történhet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balesetveszélyes volt a park

A torony téren lévő fák kivágását azért rendelték el, mert a fák betegek
voltak. Tovább olvasom