Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Felszámolás a zöldségfeldolgozó ellen

Az osztrák érdekeltségű cég évek óta tartozik összesen nyolcmillió forinttal rábaközi termelőknek. A gazdák összefogtak és felszámolást indítottak a cég ellen.

Egy mosonmagyaróvári feldolgozóüzem több millió forinttal tartozik rábaközi zöldségtermelőknek. A gazdák évek óta várnak a pénzükre, de a külföldi tulajdonos nem hajlandó fizetni. A türelem viszont elfogyott: ügyvédet fogadtak és felszámolást indítanak Walter Unger cége ellen.

A zsebeházi Náray Lajos is a károsultak között van, fejes káposztát és karfiolt szállított Ungernek. A Kisalföld érdeklődésére elmondta: néhány évvel ezelőtt került kapcsolatba a külföldi céggel. Eleinte nem is volt probléma, kisebb csúszásokkal ugyan, de a feldolgozó fizetett. Két éve viszont erre nem hajlandó.

– Egy kisebb szárítót  működtet Walter Unger, karfiolt, répát, brokkolit, tököt, káposztát vásárolt fel – sorolta a termelő.
– Volt, hogy a leadás utáni év közepén egyenlítette ki a számlát, de egy darabig elfogadtuk magyarázatait. 2003-tól viszont egy fillért sem kaptunk, nekem jelentős összeggel tartozik.

A Kisalföld megtudta: a hat rábaközi gazda összesen nyolcmillió forintot követel a cégtől. Ügyvédhez fordultak és egy társaságot alakítva szereznek érvényt akaratuknak. Közösen lépnek fel Walter Unger ellen. Mivel a hatvannapos határidőt jócskán túllépte, felszámolási eljárást indítanak a cég ellen. Információink szerint Unger elismeri a tartozását, de különféle indokokkal tagadja meg a kifizetést. Hol a nehéz gazdasági helyzetre, hol kintlévőségeire hivatkozik.
A rábaközi gazdák szerint, ha mindezt Ausztriában követi el valaki, saját magát lehetetleníti el az üzleti életben.
„Feldolgozónak, termelőnek még a közelébe sem mehetne odakint, a kamara is megtenné a lépéseket. Sajnálatos, hogy nálunk bármit meg lehet tenni a gazdálkodókkal" – mondják keserűen.
Az acsalagi Csizmadia Imre szerint Unger urat elérni sem lehet, mivel csak néha tartózkodik Magyarországon. Itthoni telefonját pedig sohasem sem veszik fel.

– Káposztát szállítottam Mosonmagyaróvárra egy évvel ezelőtt, februárban – mondta Csizmadia Imre. – Annak idején kisegítettük a céget, hiszen nagyon kérték a termést és mi határidőre teljesítettünk is. Egy adminisztrációs hiba miatt viszont a nevem nem szerepel az Unger-féle kimutatásban, ezért a tartozást el sem ismeri a vállalkozó. Megőriztem persze a mázsajegyet és az egyéb ott kapott dokumentumot, tehát bizonyítani tudom, hogy jogos a követelésem. Az biztos, hogy ezt nem szabadna megcsinálni a termelőkkel.

Csizmadia Imre egyelőre várakozó állásponton van. Bízik benne, hogy az ügyvédi felszólításnak eredménye lesz, és egyszer csak pénzéhez jut. Úgy tudjuk, 2005-ben tíz gazda fogott össze Unger ellen, akik szintén nem kapták meg pénzüket. Ők sikerrel jártak, és Unger nagy nehezen ugyan, de fizetett. Rábaközi társaik most szintén az összefogás erejében bíznak.
Szerettük volna meghallgatni Walter Unger véleményét is az ügyről, de többszöri próbálkozásaink ellenére sem ausztriai, sem mosonmagyaróvári telefonszámán nem volt elérhető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bevételek mára fedezik a kiadásokat

Összefoglaló jelentést készít a csornai Margit Kórház elmúlt évéről az intézményben önkormányzati biztosként tevékenykedő Perfekt Zrt. A helyzetfelmérés megtörtént és az adósságállomány nagysága miatt önkormányzati biztost neveztek ki az intézményhez. A közel egy esztendő történéseiről a Kisalföld dr. Vizkelety Tibor vezető tanácsadót kérdezte. Tovább olvasom