Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Félmillió közadakozásból

Több mint félmillió forintot adtak a szová- tiak a településrész két fontos emlékművének felújítására.
Összefogtak Bágyogszovát szováti településrészének lakói és közadakozásból felújíttatják a temetőben álló világháborús emlékművet és nagykeresztet.

– A világháborús emlékmű és az 1781-ben emelt műemlék jellegű temetői nagykereszt felújításának ötlete már évekkel ezelőtt felvetődött – mondta Kovács Péter, az egyházközség pénztárosa. Mostanra viszont mindkét emlékjel olyan állapotba került, hogy nem halogatható tovább a munka. Például az emlékmű téglából készült alapzata meglazult, bizonytalanná vált, a kereszt felső része pedig porladásnak indult.

Ezért az egyházközség tagjai plébánosuk jóváhagyásával elhatározták, hogy anyagi segítségért a helyi lakossághoz és az elszármazottakhoz fordulnak. Az emberek készségesen fogadták a kérést és ki-ki a saját anyagi lehetőségéhez mérten forintjaival támogatta az elképzelés megvalósítását. Végül összegyűlt 557 ezer 400 forint, amit egy Szovátról elszármazott vállalkozó 200 ezer forinttal megtoldott.

Kovács Pétertől megtudtuk; már megállapodtak a kivitelezővel is, aki hamarosan elszállítja az emlékmű és a nagykereszt felső részét, s a műhelyében kezdi meg a felújítást. A munka tavasszal a helyszínen folytatódik és a jövő évben a hősök napjára be is fejeződik.
– A szovátiak mindig készségesen segítettek, ha arra szükség volt, amiért köszönet illeti őket – jegyezte meg Kovács Péter.

Berta Károly, az egyházközség elnöke szerint nem ez az első eset, amikor a szovátiak összefognak. Az 1998-ban végrehajtott templomfelújítás során is adakoztak és társadalmi munkát is végeztek. A következő feladat a templom mellett húzódó árok rendbetétele, valamint a templomi padok alatti téglabetétek cseréje lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tőzeggyármajorban nem tudják, mire ébrednek

Tőzeggyármajor valamikor virágzó település volt Kapuvártól mintegy tíz kilométerre, a Pomogy felé vezető úton. Tőzeggyármajor lakosainak száma egyre csökken, pedig ötven éve még majd hatszázan éltek ott. Ma száznegyven ember otthona. Az őslakosok üresen maradt házait osztrákok veszik meg, ahogy a földek is külföldinek teremnek. Tovább olvasom