Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Felmérik a rábaközi artézi kutakat

Egy kapuvári civil szervezet felméri a Rábaköz artézi kútjait. Szeretnék, ha hungarikumok közé sorolnák az artézi vizeket.

A kapuvári Hang-Tér-Kép Egyesület – a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület segítségével – szeretné felhívni a figyelmet vízkincsünkre.

– Magyarországon a tizenkilencedik század végén kezdődött meg az artézi kutak fúrása. 1892-ben gróf Bethlen András földművelésügyi miniszter körrendeletében minisztériumi segítséget ígért a fúráshoz.

– A XIX. század végén a Magyar Királyi Földtani Intézet feladata volt a fúrások tervének geológiai előkészítése, sőt, a minisztérium is vásárolt fúróberendezéseket – mondta dr. Horváth Gyula.

A rábaközi településeken a századfordulót követően indul meg a jelentősebb munka. A legtöbb kút az 1920-as, 1930-as években létesül. Nincs olyan falu, ahol legalább egy kút ne lenne, de általában kettőt is fúrtak. A kutak közegészségügyi szerepe kiemelkedő volt, ugyanakkor a falusi élet egyik központi helyeivé is váltak, azaz a folklór szerves része lett. Ugyanakkor a kútfúrással együtt megjelennek a díszkútfejek.

Az egyesület napjainkban méri fel a kutakat. Mostanra több mint negyven helyszínt azonosítottak.

– A rábaközi artézi kutak felelevenítésének többes célja van. Egyrészt a falusi közösségi élet egyik fontos elemének megőrzése, bemutatása mint turisztikai érték. Mára nem egyet helyreállítottak, díszfejjel láttak el – mondta Magyar Attila. – Gyakorlatilag a palackozott ásványvíz alternatíváját népszerűsíti – tette hozzá a turisztikai szakember.

A program érdekében az egyesület jelenleg egy honlapon dolgozik, ahol térképszerűen, valamint képanya- gokkal szerepelnek a rábaközi artézi kutak, és hozzáférhető lesz az egyes kutak története is. Hasonló tartalmat kiadvány formájában is megjelentetne az egyesület.

Dr. Horváth Gyula kiemelte: a szervező egyesület pályázott azért, hogy a rábaközi artézi víz a nemzeti értéktárba kerülhessen. – Távolabbi célunk, hogy a hazai ásvány- és termálvizeket hungarikummá minő- sítsék – tette hozzá Magyar Attila.

Az artézi víz nem csak a szakemberek figyelmét keltette fel. Így a himodi kutak is, ám a legnagyobb hírverést a vitnyédi, főút melletti kút kapta. – Itt gyakran az átmenő kamionok, buszok is megállnak vizéért – mondta Tóth Kálmán polgármester. A vitnyédi vizet laborvizsgálatnak is alávetették, mely igazolta a hírét. A vitnyédi önkormányzat négy kút üzemeltetésével próbálja a megnövekedett érdeklődést fenntartani. Állítólag a község 50 kilométeres körzetéből is járnak ide emberek napi vízszükségletük kielégítésére.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ovis olimpia Kapuváron a Széchenyiben - fotók

Nézze meg fotós összeállításunkat, hogyan futottak az óvodások Kapuváron. Tovább olvasom