Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Felmentették a főorvost

A felmentett csornai főorvos szerint sértő, hogy a hiányosságok szóvátétele miatt bocsájtották el.
Korábban írtunk arról, hogy képviselői kérdés nyomán éles vita bontakozott ki a csornai képviselő-testület legutóbbi ülésén dr. Krizmanich Mária, a Margit Kórház igazgatója és az osztályvezetői beosztásból felmentett dr. Vályi Péter főorvos között. Az ügy kapcsán Vályi főorvos további részletekkel szolgált.

– A betegellátás személyi és tárgyi feltételei- nek hiányosságaira kollégáimmal közösen hívtuk fel a figyelmet – kezdte dr. Vályi Péter.

– Erre éves beszámolóimban 1998-tól kezdve minden alkalommal kitértem. Idén júliusra a romlás olyan kritikus mértéket ért el, ami már veszélyeztette a betegellátás biztonságát. Például négy és fél orvos maradt az öt szakrendelés, valamint a belgyógyászat, a kardiológiai részleg és a szívbeteg-megfigyelő ellátására. A 85 óra szakrendelés önmagában két orvost igényel. Sértőnek érzem, hogy miközben az országban az orvosok és az egészségügyi dolgozók sztrájkolnak a hiányos személyi és tárgyi feltételek miatt – amire mi is felhívtuk a figyelmet –, nálunk ennek fejvesztés lett a következménye.

„A képviselő-testület ülésén az igazgatónő egy levelemet lobogtatva azt állította: én feltételeket szabtam, amelyeknek a nem teljesítése esetén elhagyom a Kórházat. Az általam írt levélben nincs fenyegetés."

Dr. Vályi Péter elmondta: a szóban forgó levélben leírta, hogy a jelenlegi szűkös feltételek mellett is miként lehet működni, melyek azok az életmentő műszerek, amelyeket mielőbb be kellene szerezni, s ehhez a forrást is megjelölte. Bizonyos alapvető gyógyszerek könnyített beszerzését is felvetette, illetve jelezte, hogy melyek azok a tárgyi feltételek, amelyeknek a megteremtése halasztható.

– Az egészségügyi törvény előírja, hogy gondoskodni kell a betegellátás személyi és tárgyi feltételeiről. Ha ez hiányzik, akkor erről a beteget és a vezetőket egyaránt tájékoztatni kell. Mi az utóbbit tettük – fűzte hozzá Vályi főorvos.

– Dr. Krizmanich Mária arra hivatkozott, hogy a személyi és tárgyi feltételek hiánya miatt bejelentettem, hogy elmegyek az osztályról és a helyzet megoldása érdekében szólt Debreczeni főorvosnak. Ez azért nem felel meg a valóságnak, mert a kijelentésem csak szeptemberben hangzott el, ugyanakkor az igazgató már augusztusban, amikor először szóltunk és a megoldás lehetőségét is leírtam, azzal kereste meg Debreczeni főorvost, hogy jöjjön Csornára, vezesse az osztályt, mert én már nem vagyok ott.

Debreczeni főorvos szeptemberben is kapott egy megerősítő telefont, de ő a korábbi jó munkatársi viszonyunk miatt el akarta kerülni a konfliktust és azt a feltételt szabta, hogy sem alá-, sem mellé-, sem fölérendeltségi viszonyban nem kíván velem dolgozni. Erre az igazgatótól azt a választ kapta, hogy elmentem az intézetből. Mindezt Debreczeni főorvos mondta el nekem és más kollégának. Többször felvetettem a korábban leírt gondokat, és azt, hogy a jelen körülmények között hogyan tudnánk úgy dolgozni, hogy az ne veszélyeztesse a betegellátást.

Dr. Krizmanich Mária elzárkózott a javaslatok megvalósítása elől. Ezek után mondtam azt, hogy ilyen körülmények között nem tudom vállalni a felelősséget, és ha kell, elmegyek. Hozzátettem, nem zárom ki, hogy mások is elmennek. A szűkös körülmények miatt évek során megpróbáltunk pénzforráshoz jutni és pályázatokból, gyógyszervizsgálatokból, a hipertónianap szponzorálásából 13 millió forint bevétele volt az osztálynak. Ebből kívántuk a legszükségesebb műszereket beszerezni, a dolgozók továbbképzését biztosítani. Sajnos ez a forrás már nem áll rendelkezésre.

Adódik a kérdés: mi lesz a sorsa azoknak a rendezvényeknek, amelyek dr. Vályi Péter szerint az ő kapcsolatainak köszönhetően kerülhettek a Margit Kórházba? A főorvos közölte, hogy a szakmai testületektől kapott tájékoztatása alapján a Kórháztól elveszik a teljes körű belgyógyászrezidens-képzést, a hipertónia-decentrum címet, a zsíranyagcsere-központ címet, visszavonják a szív- és érrendszeri továbbképző klub működésének lehetőségét.

Az sem kizárt, hogy a pályázaton nyert ötszázezer forintot sem utalják át a Kórháznak.
Dr. Krizmanich Mária igazgató főorvos nem kívánt részletesen reagálni Vályi főorvos felvetéseire.

Annyit azonban elmondott, hogy dr. Vályi Péter vezetői megbízását vonta vissza, s ez jogszerű munkáltatói döntés. – Remélem, a főorvos úr tudása továbbra is itt marad és hatékonyan fog dolgozni a Kórház érdekében – tette hozzá dr. Krizmanich Mária.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kivágják a veszélyes nyárfákat

A felújítási munkák, valamint balesetveszély miatt kivágják a csornai sportpálya hatvanéves… Tovább olvasom