Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Felléptek az egykori táncosok is

Hét végén tartotta jubileumi programját a harmincéves bogyoszlói Rábaköz Néptáncegyesület.
Hét végén tartotta jubileumi programját a harmincéves bogyoszlói Rábaköz Néptáncegyesület. Vasárnap délután több mint száz táncos lépett színpadra. A művelődési házban a régi idők dokumentumait tekinthették meg az érdeklődők, este a mai és régi idők bogyoszlói táncosai találkoztak.

Tizenhatan alapították

„Abban az időben még a mozi is gyermekcipőben járt, így egyéb szórakozási lehetőséget kerestünk" – mondta Koltai József, a bogyoszlói Rábaköz Néptánc-egyesület egyik alapító tagja. Az 1975-ben létrehozott táncegyüttest tizenhat lelkes fiatal alakította. A faluban már működött a József Attila Ifjúsági Klub, Sebestyén Katalin volt a vezetője, aki jelenleg a táncegyüttest is igazgatja. Koltai József elmondta, nemcsak az akkori szövetkezetben dolgozók jártak hozzájuk táncolni, hanem a szabadidejüket feláldozó diákok is tevékenyen részt vállaltak a próbákban.

Az alapító szerint jól érezték magukat az együttesben, teherautóval zötykölődték körbe szinte a teljes megyét. Nem egy házasság is köttetett a fiatal táncosok közt.  Koltai József hangsúlyozta, első táncukat Tarsoly Attila tanította be. Hagyományaikat féltve őrzik az úgynevezett „bogyoszlói dust", mára népi táncos tananyag. Sebestyén Katalin megjegyezte, kezdetben visszatérő probléma volt a szakmai vezetés és az állandó kísérő zenekar hiánya, de maguk mellett tudhatták a környékbeli együttesek vezetőinek segítő kezét.

Elismerések, külföldi utak

Az évek során egyre nehezebb koreográfiákat tanultak meg, lassan kinőtték a település határait, megmutathatták tudásukat külföldön is. Jártak – többek közt – Franciaországban, Törökországban és Olaszországban. A kitartó munka eredményeképpen közművelődési és Dr. Kovács Pál-díjban is részesültek. Az együttes vezetője azonban hangsúlyozta, legnagyobb kitüntetésük mindig a falu és a szűkebb környék szeretete.

Találkozás a régiekkel

Az együttest jelenleg csaknem ötven gyerek és fiatal alkotja. Napjainkra megoldották az utánpótlás nevelését is egy alapfokú néptánciskolában. A vasárnapi találkozón nemcsak a mai táncosok léptek fel, hanem a régiek is megmutathatták soha el nem felejtett tánctudásukat. Vasárnap délután a helyi érdeklődők és a régi tánctanárok előtt – élő zene kíséretében – több mint száz táncos lépett színpadra. A művelődési házban a színes programok mellett megnézhették az együttes összegyűjtött dokumentumait is, majd este a mai és régi táncosok beszélhették meg élményeiket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ősszel átépítik a csornai termált

Az úszni szándékozóknak bizonyára jó hír, hogy június elsejétől használatba vehetik a csornai termálfürdő városi vízzel feltöltött medencéit. A termálvizes medencék sorsa még bizonytalan. Szeptember 15-én bezárják a létesítményt és a tervek szerint komoly átépítés kezdődik: modern, fedett  medencét építenek a hozzá tartozó öltözővel együtt. Tovább olvasom