Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 2°C | 8°C Még több cikk.

Feljelentették a polgármestert és családját

A kapuvári állattartási rendelet szabályainak be nem tartása miatt a szomszédai feljelentették Biró Péter polgármestert és családját.
A lakók szerint nem oldották meg kutyájuk elkerítését, ezért a közös udvaron veszélyes a közlekedés. A polgármester szerint a komondor a fiáé, aki már el is vitte a házból.

Ahogy azt id. Dukai Zoltán jellemezte: Kapuváron, a Fő téri társasházukban „kutya világ van". A lakóközösség nehezményezi, hogy a velük egy épületben élő Biró Péter polgármester családjának kutyájától lassan lehetetlen a közlekedés a közös udvaron és a lépcsőházban.
– Az „ügy" tavaly februárban kezdődött, amikor a velünk egy lépcsőházban lakó polgármester a társasház lakóinak megkérdezése nélkül hozott egy komondort az udvarba – kezdte id. Dukai Zoltán. Az akkor még kölyökkutyának készített a tulajdonos egy kisebb kerítést, amit azonban rövid idő alatt szétrágott az eb.

Az azóta megnőtt állatot egy percre sem különítették el a ház udvarán. – Nem a kutyával szemben vannak ellenérzéseim, hanem a tartási körülményeivel, hiszen bepiszkítja szinte az egész udvart – mondta id. Dukai Zoltán. Hozzátette: ha mindez még nem lenne elég, a szomszéd lánya is hozott magával egy nagy testű állatot akkor, amikor hazalátogatott szüleihez. Onnantól kezdve mindkét eb a közös lépcsőházban aludt és egyéb szükségleteit is ott végezte.

A lakók szerint éjjelente ugatásukkal is zavarták a lépcsőházban élők nyugalmát. Id. Dukai Zoltán azt is hozzátette, hogy a kutya eddig nem támadott meg senkit, de minden, az udvarba látogató vendéghez hozzádörgölőzik.

A tartás körülményeit a lakók többször szóvá tették, egészen a múlt hónapig eredménytelenül. Ezek után végül a házbeliek ügyvédhez fordultak, aki a helyi ebtartási rendelet szabályaira hivatkozva kérte a tulajdonost a vitatott állapotok megszüntetésére. Miután ez az ügyvéd által javasolt határidőre sem történt meg, Kapuvár jegyzőjénél feljelentették az ebtartókat.

Borsodi Tamás címzetes főjegyző elmondta: elfogultságra hivatkozva a közigazgatási hivatalhoz fordult, hogy jelöljenek ki más hatóságot az intézkedésre.

Biró Péter polgármester a Kisalföld érdeklődésére elmondta: a kutya a fiáé. Ifjabb Biró Péter szerint az állattartási körülményeivel nincs semmi probléma. Azt azonban hozzátette: az kétségtelen tény, hogy a házbéliek csúnyán bántak a komondorral, bár azt elismeri, hogy időnként megugatta az ott lakó egyik feljelentő, Ruska Mónika magántanítványait. Véleménye szerint a lakók által végül megtett feljelentés is több valótlan állítást tartalmaz.

Ifjabb Biró Péter kijelentette: a tartás körül kialakult polémia megoldódott, hiszen a kutyát elvitték a házból.
A kapuvári önkormányzat állattartási szabályairól szóló, 39/2001. (XII. 18.) számú rendelete kimondja: ...minden ebtulajdonos köteles ebét úgy tartani, hogy ne zavarja a környezetében élők nyugalmát, ne sértse a Ptk.-ban meghatározott szomszédjogokat, ne veszélyeztesse mások testi épségét, egészségét stb. Ha az ebtulajdonos az előírt tartási feltételeket figyelmeztetés ellenére nem biztosítja, el kell rendelni az eb lakásból, lakóházból való eltávolítását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapuvári Napok: idén három helyszínen

A kapuvári képviselő-testület legutóbbi ülésén a városatyák tárgyaltak a júliusi VI. Kapuvári Napok… Tovább olvasom