Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Felhők Washingtonba

Az időjárás változásait, az éghajlati jellemzőket figyelik április óta a rábacsécsényi gyerekek.

Washingtonban is tudják április óta, hogy hány fok van Rábacsécsényben és milyen felhők borítják az eget a Rába partján. A helyi iskola ugyanis csatlakozott a nemzetközi Globe-programhoz.

Egy világméretű észlelőhálózat tagja lett a község, melyet az USA- beli Global Learning and Observations to Benefit the Environment szervezet hozott létre.

Németh Virág, Németh Luca, Haszonics Zsófia és Virág Bendegúz egy nagy, nemzetközi rendszer tagjai lettek azzal, hogy figyelik falujuk időjárás-változásait.
Németh Virág, Németh Luca, Haszonics Zsófia és Virág Bendegúz egy nagy, nemzetközi rendszer tagjai lettek azzal, hogy figyelik falujuk időjárás-változásait.


Rábacsécsénybe Kovács Zsuzsanna, a mosonmagyaróvári Kossuth-gimnázium nyugdíjas tanára vitte el a Globe hírét.

– A mosonmagyaróvári gimnázium 2010-ben csatlakozott a programhoz – mondta Kovács Zsuzsanna. – Szerettem volna, ha szülőfalum gyerekei is részesei lehetnének a rendszernek, ezért mint alállomás kapcsolódtunk be a munkába. Mindez áprilisban sikerült.

A csécsényi diákok lelkesen fogadták a lehetőséget és azt hiszem, megértették, mekkora jelentősége van a munkájuknak. Egy számítógépes programon keresztül mi a Kossuth-gimnáziumba küldjük az adatokat, onnan pedig Washingtonba továbbítják. Ott feldolgozzák a jelentéseket és képet kapnak arról, hogy a különböző övekben milyen éghajlati jellemzők, változások figyelhetők meg.

Kovács Zsuzsanna hozzátette: a közeljövőben további műszereket kapnak majd, melyekkel még több vizsgálatot tudnak elvégezni a tanulók. A pedagógus úgy véli, nagy eredménye lehet a kezdeményezésnek, hogy a diákok közvetlen közelről tapasztalhatják meg a változó világot. Ezen belül is az időjárás és az éghajlati tényezők változását, alakulását. Ráadásul elsajátítják a különböző eszközök, műszerek használatát is.

A csécsényi gyerekek tehát mindennap rögzítik az adatokat. Németh Virág, Németh Luca, Virág Bendegúz és Haszonics Zsófia elmondták: lejegyzik a hőmérsékletet, a légnyomást, a páratartalmat, mérik a csapadék mennyiségét, figyelik a felhők típusait. Mint fogalmaztak, számukra az is izgalmas a dologban, hogy részesei egy rendszernek, melynek a világban több mint huszonháromezer tagiskolája van. Az sem mellékes, jegyezték meg a gyerekek, hogy Washingtonban is értesülnek arról, milyen az idő Rábacsécsényben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százharminc éves a félpénzből létrehozott iskola

Báró Berg Gusztáv fél áron adta a telket a kapuvári polgári iskola létrehozásához. Tovább olvasom