Kisalföld logö

2018. 10. 16. kedd - Gál 11°C | 21°C Még több cikk.

Felháborodás a túlórapénzek miatt

A tanárok túlórapénze kisebbfajta felháborodást gerjesztett Barbacson. Legutóbbi falugyűlésükön a résztvevők a költségvetési tételeken kívül a fejlesztések elmaradását is számon kérték a polgármesteren.
Herczeg Tihamér polgármester
A legutóbbi barbacsi falugyűlésen a lakók a költségvetés részleteit firtatták. Így a pedagógusok félmilliós túlórapénze is vitát szült. Több kérdés is elhangzott a település út- és járdaállapotairól, valamint a falugyűlések rendszeressé tételét szorgalmazták. Herczeg Tihamér polgármester nem volt könnyű helyzetben, hiszen néhányan kifogásokkal illették eddigi működését is.

A ciklus négyéves

Hova megy a nyolcvanötmillió? Ez utóbbira reagálva a falu első embere megjegyezte, építő jellegű kritikát természetesen elfogad, de programját a négyéves ciklusra vállalta, ítéljék meg munkáját majd annak végeztével. Az egyik legtöbbször elhangzott kérdés a település költségvetésére vonatkozott. Ahogy az egyik barbacsi fogalmazott: nem tudják, hova megy a nyolcvanötmillió. Herczeg Tihamér elmondta, a község költségvetése valóban ennyi. Ennek majdnem felét viszi el a falu iskolája. Az igazgatás címszó mellett huszonhatmillió forint szerepel, és még tizenötmilliót költenek az óvodára. Idén kétmilliót fordítanak útépítésre.

Az egyéb kiadások mellett a község fiataljait is támogatják. Ez az ötvenezer forint minden helyi, harmincöt év alatti lakosnak jár, amennyiben lakásépítésre fordítja az összeget. A polgármester szavai szerint nagyobb fejlesztésekre sajnos nem futja az amúgy is szűkös költségvetésből, bár rendelkeznek némi tartalékkal. Ez valamivel t öbb, mint hétmillió forint. Ahogy azt a falugyűlésen is kiemelte, a pénzügyi keret növelésére nemrég bevezették a vállalkozók iparűzési adóját, bár a faluban ez sem aratott osztatlan sikert.

Utak felújítása

Az utak és járdák felújításáról Herczeg Tihamér úgy nyilatkozott: pályázati úton szeretnének erre forrásokat szerezni, a munkálatok költsége megközelíti a tízmillió forintot. Pályázati úton jutottak hozzá az iskola felújítására szánt pénzhez is, a tetőszerkezet és a nyílászárók cseréje van napirenden. A munkák csaknem ötmillió forintba kerülnek. Felmerült a gyűlésen, hogy vállalkozásokat telepítsenek Barbacsra. A polgármesteri hivatal ezt szorgalmazza, de napjainkban nem könnyű erre megoldást találni. E cél érdekében ipari területet jelöltek ki. Az EU-csatlakozás előtt a polgármester megjegyezte, a most alakuló többcélú kistérségben látja helyzetük valamiféle javulását.

Félmillió forint

A falugyűlési vita az iskolai túlórapénz miatt robbant ki. Nagyné Nagy Gabriella igazgató elmondta: a pedagógusok túlóráira valamivel több mint egymillió forintot kértek. Ezt az összeget a községháza gazdasági okokra hivatkozva nem fogadta el és tárgyalásokat kezdeményeztek ennek mérsékléséről. Az igazgató és a polgármester végül megegyezett az összeg felében. Ezáltal a délutáni szakkörök megtartását a tanárok társadalmi munkában vállalták.

Nagyné szerint sajnos az ügyet mindenki másként értelmezte, néhányan felháborodtak rajta. Pedig az iskolavezető szerint nekik a legfőbb gondjuk, hogy megfelelő szintű oktatást biztosítsák a hetvennégy gyerek részére. A szakos ellátottságban is vannak még hiányok, bár most írnak ki pályázatot egy megüresedő tanári helyre.

Az iskola ideális létszáma a száznál több lenne. Jelenleg összevont osztályaik vannak, főleg a készségtárgyakból. A polgármester és az igazgató egyöntetű vélemé nye szerint, amíg egyéb utasítást nem kapnak, az iskola minden tagozatát szeretnék helyben tartani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Takarítják a Rába-medert

A vízügyi igazgatóság szakemberei dolgoznak a napokban a Rábán, a mérgesi hídnál. Minőségvédelmi… Tovább olvasom