Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Félezer kitelepítettre emlékeztek

Emléktáblát szenteltek fel a hétvégén az 1946-os kitelepítés mementójaként Győrsövényházon.

A község több mint ötszáz német ajkú lakosának kellett hátrahagynia mindenét a második világháború vége után egy évvel.

Zsúfolásig megtelt vasárnap a győrsövényházi római katolikus templom, ahol 1946 óta – a tavalyi első alkalom után – másodszor volt német nyelvű szentmise, amelyet ezúttal Varga László győri káplán celebrált. A község lakói arra a több mint félezer kitelepített helybelire emlékeztek, akinek hatvanegy évvel ezelőtt egy májusi napon el kellett hagynia otthonát, mindössze néhány csomaggal.

A szentmisét követően Gőgh Tibor plébános megáldotta és felszentelte a templom falára helyezett, a helyi német kisebbségi önkormányzat és az Egyesület Győrsövényházért által készíttetett emléktáblát, amely a kitelepítetteknek állít emléket. Az ünnepségen a Győri Németek Egyesülete Hazai Dallamok Kórusa és a helyi kamarakórus működött közre. Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés alelnöke emlékeztetett rá: csak a megyében több mint 11 ezer, az 1941-es népszavazáson magát német nemzetiségűnek, német anyanyelvűnek valló szenvedett el hasonló megaláztatást.

„Magyar állampolgárok voltak, akik mindig is Magyarországot tekintették hazájuknak."
– Az elűzöttek egyszerre veszítették el múltjukat és jövőjüket – – mondta az alelnök.

Dr. Matusz Árpád, a győrsövényházi német kisebbségi önkormányzat elnöke felidézte a helyi németek történetét, akik a XVIII. század elején érkeztek a Rákóczi-szabadságharc során elnéptelenedett faluba, amelynek dolgos polgárai maradtak egészen kitelepítésükig. „Hiányoznak nekünk. Mert ők valóban itt voltak, itt éltek, itt szerettek, és sokukat itt fogadta be az anyaföld. Most, ennyi idő után marad a főhajtás" – mondta.

Hancz Gábor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenötezer tő virág a két kisvárosban

A jó idő beköszöntével a kertészek is megjelentek a Rábaköz két kisvárosának közterein. Kapuvár és Csorna kertészei csaknem tizenötezer tő virágot ültetnek ki a két kisváros közterületeire. A szakemberek szerint öt-tíz százalékát ellopják a növényeknek.
Tovább olvasom