Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Félévente kötelező a szűrővizsgálat

A diákoknak 18 éves korukig félévente meg kell jelenniük fogászati szűrővizsgálaton, ám vannak, akik ezt sokallják.
Csornán jelenleg négy fogorvos praktizál, akik már évek óta közösen látják el az iskolafogászati teendőket. A csornai és a környékbeli falvak óvodásainak és iskolásainak fogait félévente ellenőrzik. Az óvodásokhoz „házhoz mennek", a nagyobb gyerekeket pedig a rendelőbe várják. A szakemberek egyre több elhanyagolt fogsorral is találkoznak.

Dr. Zólyomi Tamás fogorvos 11 település 882 gyermekének ellátásáért felel. Alkalmanként két osztály jön el a szűrésre: ez esetenként akár 70 feletti létszámot is jelenthet. A mozgó tejfogak eltávolításához hasonló akut eseteket igyekeznek ellátni a szűrés alkalmával, de ha a tanulónak több foga is tömésre szorul, későbbi időpontot egyeztetnek.

Az osztályfőnök minden esetben kap egy listát a visszarendelt gyerekekről. Ez a tény az ellenőrzőbe is bekerül, innentől kezdve pedig már a gyerek, illetve a szülők felelőssége a további kezelések elvégeztetése.

Sajnos az esetek többségében éppen ezek az igen fontos „további kezelések" maradnak el. A szakembereket azonban nem lehet becsapni: a következő vizsgálaton kiderül a dokumentációból, ha már az elmúlt félévben is ugyanazok a fogak szerepeltek a „veszteséglistán". Ugyancsak sajnálatosnak tartják azt az egyre inkább elharapózó gyakorlatot, miszerint a tanuló igazolást hoz arról, hogy nem akarja igénybe venni a szűrővizsgálatot, mondván, őt már kezeli egy fogorvos. Aztán később ennek is bebizonyosodik az ellenkezője.

„A gyerekeket is ugyanazok a személyiségi jogok illetik meg, mint a felnőtteket, tehát akaratuk ellenére nem lehet kezelni őket. A rosszul értelmezett engedékenység viszont hosszabb távon garantáltan keserű gyümölcsöt hoz."

„ A félőseknek már fiatalon súlyos fogászati problémákkal kell szembesülniük, melyek igen korai protézisviseléshez is vezethetnek. Pedig mindez megelőzhető lenne rendszeres vizsgálatokkal, kisebb beavatkozásokkal."

Dr. Zólyomi Tamás szerint sokkal eredményesebb lenne a munkájuk, ha nagyobb hangsúlyt fektethetnének a megelőző-felvilágosító munkára, de ennek sem anyagi, sem személyi feltételei nem adottak. Végül kiemelte, talán a felnőttek példamutatása lenne a legfontosabb, hiszen ha a gyerek azt látja, hogy a szülei nem félnek a fogorvostól, számára is természetessé válik a félévi ellenőrzés. Ám amíg éppen ők állítják ki számára az „alibi" igazolást, addig nem fog javulni a „foghelyzet".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Köszönet a koncertért

Közel 60 ezer forint bevétel jött össze Csornán a szombati, jótékony kocsmakoncerten. Tovább olvasom