Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 8°C Még több cikk.

Felértékelődtek az önkormányzati tisztségek

Dr. Biró Péter – a megye nagyobb városaiban egyedüli jobboldaliként – MDF–MKDSZ-színekben foglalta el harmadszor Kapuvár polgármesteri székét. A 60 éves politikus többek között arról beszélt: számára a párthovatartozásnál fontosabb a városért végzett közös munka.
– Jól ismernek a városban, 1966 óta élek itt. Állatorvosként napi kapcsolatban voltam a gazdálkodókkal, sőt, állatkórházi munkám országos visszhangot is kiváltott – mondta el első kérdésünkre.
– Volt olyan év, hogy száz császármetszést csináltam teheneknél, meglehetősen egyszerű feltételek közepette – folytatta dr. Biró Péter. – Ezen túl birkózómúltam nyomán a sportéletben is részt vettem itt edzősködve. A lakosság bizalmát talán az is erősítette, hogy városvezetőként nyugodt, stabil, ám a fejlődésre alapozó politikai mentalitást képviselek. Keresztény emberként pedig arra törekedtem, hogy ne sértsem senki önbecsülését. A kapuváriak mindig „nyitott" városházát találtak, s az önkormányzati munkában is arra törekedtem, hogy a mindenkori ellenzék is úgy érezhesse, hogy ők is partnerek, s alkotó tagjai a városirányításnak.

Rés vagy bástya

– Októberi győzelme után úgy tűnt, Kapuvár erős jobboldali bástya. Aztán az első sikertelen fideszes alpolgármester-jelölés után ebben némi rés mutatkozott, hiszen másodjára Cserpes Andrást a szocialista ellenzék segítségével tudták csak megválasztani.

– Ez igaz. Tudni kell, hogy az októberi voksolás előtt történtek előzetes megállapodások a Fidesszel, akik támogattak is a választási harcban. Az is tény, hogy az MKDSZ-nek egyetlen fillérje sem volt a kampányra. Ám titokban én még így is a mostaninál nagyobb győzelemre számítottam, mert jól ismerem a kapuváriak gondolkodásmódját s a város szociológiai összetételét. A győzelem után alpolgármesterként szerepelt elképzeléseim között a fideszes jelölt, Kóczán úr is, de soha nem vetettem el mások jelölését sem. Az első sikertelen szavazás után született meg az elhatározás Cserpes úr személyéről. Látni kell, hogy Kapuváron mostanra felértékelődött a képviselőség és a bizottsági szerepvállalás is. Ám ez a visszás helyzet hamar rendeződött, hiszen mi már az első testületi ülésünkön érdemi munkát tudtunk végezni, fürdőfejlesztésről és útfelújításokról döntöttünk.

– Milyen most a kapcsolata a Fidesszel?
– Nekik kezdetben más elképzeléseik voltak, még előzetes közvélemény-kutatást is tartottak a választások előtt. Ám viszonyunk rendezett, tudják, hogy a szimpatizánsuk vagyok. Néha a helyiek fiatalos lendületét kell egy kicsit csillapítani. Mivel gyermekeim is hasonló korúak, s ők keményen dolgoznak, tehát mondhatom, hogy én mindenkinél a munkát és a teljesítményt ismerem el. Pk nem támogatták Cserpes András jelölését, s voltak közöttük önjelöltek is. Le kell szögeznem, hogy Kapuváron a választásokat nem a Fidesz, hanem a becsületes jobbközép nyerte meg. Együttműködünk persze velük, s munkájukat értékelendő két bizottsági elnökséget is kaptak. Együtt kell dolgoznunk a város érdekében.

Kisvárosi leltár

– Átlagos magyar kisváros Kapuvár? Miben járnak előrébb a többieknél és hol szorít a cipő?
– Tagja vagyunk a 96 települést tömörítő Magyar Kisvárosi Önkormányzati Szövetségnek. Félévente cserélünk tapasztalatokat. Előrébb járunk a magyar átlagnál az infrastruktúra teljes kiépítettségében, jók a közlekedési kapcsolataink a pamhageni átkelő révén is, turizmusfejlesztésben is előreléptünk, kereskedelmi, egészségügyi, oktatási és úthálózatunk is jobb az átlagnál, rendezési tervünket folyamatosan felülvizsgáljuk, s jól bevált a finanszírozásban kiskincstári rendszerünk. Térségi kapcsolataink is elevenek. Ez utóbbi okoz gondokat is. Térségi ellátó centrumként nem mindig tudjuk finanszírozni az ebből fakadó többletfeladatokat.

– Hogyan áll költségvetésük?
– Most tárgyaljuk az idei büdzsé harmadik negyedévi teljesítését. Nagyobb hiba ebben nem mutatkozik. Sokat segített az idei „önhikis" pályázaton nyert 52 millió forint. Folyószámla-hitelkeretünk egyelőre teljes. Remélem, decemberre nem érjük el a százmilliós hiányt. Ez egy 2,6 milliárdos költségvetési nagyságrendnél ledolgozható. E pénzből 900 millió forintot használhat fel Kapuvár, a többi rajtunk keresztül átfolyatott normatíva. Ha valamilyen csoda folytán lenne még egymilliárd többletünk, akkor minden tervünket meg tudnánk valósítani.

Víz és szél

– Mik a fejlesztés fő irányai Kapuváron?
– Nagyszabású fürdőfejlesztésbe kezdtünk. A régi termált folyamatosan felújítjuk. A gyógyvizünk kitűnő. Elkészültek az Anna Thermál Gyógycentrum tervei is. Befektetőként magyar banki csoporttal tárgyalunk egy gyógyszálló építéséről. Emellett egy üdülőparkot hozunk létre. A fürdő körül telkeket mérünk ki a Veszkény, illetve a Vitnyéd felé eső részeken. Csak a terület kialakítása 45 milliójába kerül a városnak. Emellett folytatjuk megkezdett útprogramunkat, melyre 2000-ben és 2001-ben 80, illetve 60 milliót fordítottunk. Intézményfelújításaink sem állnak le. A városházára is ráfér már a korszerűsítés. Gartán és Házhelyben városrészi decentrumokat alakítunk ki, s hulladékudvart is kell építenünk. Folyik a szélerőműpark tervezése. Jelenleg két társaság is végez határunkban szélerőméréseket. Nem halasztható sokáig a dénesfai–ciráki kastélykórház rekonstrukciója sem. Ezekhez minden lehetséges pályázati forrást szeretnénk megragadni, s számítunk a helyi civil szervezetek támogatására is.

„ A városházára nem dicsekedni jönnek az emberek, hanem gondjaikat, sérelmeiket hozzák ide. Akkor is próbáltam oldani a feszültséget, ha segíteni már nem tudtam, mondjuk egy-egy peres ügyben."
                                                                                          Bíró Péter

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajtóvadászatot indítottak ellenünk

Áder János szerint a Medgyessy-kormány hajtóvadászatot indított politikai ellenfelei ellen. Csorna… Tovább olvasom