Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Felértékelődhet a lótenyésztés

Egyetemisták részére szervezett bemutatót Farádon a helyi lovasegyesület. A rendezvényen tizenhét fogat és hét hátasló vonult fel a népes – nem csak diákok alkotta – közönség előtt.
Gulyás László egyetemi docens vezetésével a minap Farádra látogattak a Nyugat-Magyarországi Egyetem Mosonmagyaróvári Mezőgazdasági és Élelmezéstudományi Karának negyedéves hallgatói.

– A tantervi programban előírt szakmai országjárás keretében kerestük fel Farádot, hogy részt vegyünk a helyi lovasegyesület által szervezett bemutatón – mondta Gulyás László, aki nem ismeretlenként érkezett diákjai társaságában Farádra. Egyrészt egykoron a szomszédos település termelőszövetkezetében dolgozott, másrészt régi barátság fűzi a régió fogathajtó szakemberéhez, Németh Ernőhöz.

A településen komoly hagyományai vannak a lovassportoknak.
– Az egyik hallgatónk, Karsay Rita aktív fogathajtó a farádi lovaskörben – fűzte hozzá Gulyás László. – Rita igazi lovascsaládból származik, hisz édesapja, nagybátyja, sőt, a húga is fogathajtó. Az évfolyamon van még egy csornai fogathajtó, Nagy Gábor, Jobaházáról pedig ifjú Szalai Miklós.
Gulyás László szerint a hallgatókat egyre jobban érdekli a lótenyésztés. Mutatja ezt, hogy az utóbbi időben a diplomadolgozatok száma is megemelkedett lovas témakörökben.

– Farádon egyszerű bemutatóra gondoltunk, hogy a hallgatók megismerjék a hagyományos fogatolási módot, lóversenyzést, lovassportokat, s emellett fajtabemutatót is kértünk a szervezőktől. Arra viszont nem számítottunk, hogy ilyen sok fogat vonul fel példás szervezettséggel. Nagy élmény ez a hallgatóknak, különösen örvendetes, hogy egy nem túl nagy településen ilyen hagyományai vannak a lovassportoknak.

A szervezőktől kapott információ szerint a bemutatón részt vevő tizenhét fogat és hét hátasló Farádról és a környező településekről érkezett a bemutatóra. A nézőtéren helyet foglaló érdeklődők a gyönyörű lovakon kívül többek között láthatták a lóvontatású tűzoltókocsit és az úgynevezett lőcsös szekeret is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Rába a Rábaköznek kell

Arról még alkudozni sem lehet, hogy a Rába vizét elvezessék a Balatonba – vélekedett Tóth… Tovább olvasom