Kisalföld logö

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 5°C | 7°C Még több cikk.

Felére csökken a támogatás

Kapuvár - Az állami támogatások nagymérvű csökkenése mellett a válság termeléscsökkentő hatásai is sújtják a Kéz-Mű Kht.-t. A bérmunka visszaszorulása miatt más utakat keresnek a csökkent munkaképességűek foglalkoztatásának elősegítésére.

– Az elmúlt évekhez képest ötvenszázalékos az állami támogatások visszaesése, ami a bérmunka csökkenése mellett kritikussá teheti a cég jövőbeli kilátásait – kezdte a Kéz-Mű Kht. idei terveinek ismertetését Horváth Judit ügyvezető. A kapuvári képviselő-testület legutóbbi ülésén tárgyalta a tisztán önkormányzati tulajdonú cég üzleti tervét. Ennek hátterében a támogatás csökkenése és több, bérmunkára szerződött cég visszalépése szerepel.

A válság miatt a Kéz-Mű Kht.-nek munkát adó cégek külső termelésüket visszaszervezik, korábbi sikeres faipari munkákat is elvittek, vagy tervezték, de végül ide sem hoztak a kapuvári céghez. Horváth Judit szerint a környék kisebb vállalkozásai is egyre többször veszik vissza kapuvári termelésüket. Az ügyvezető elmondta, próbáltak saját faipari termékekkel megjelenni a piacon, ám a komoly konkurenciának „köszönhetően" minimális volt az érdeklődés termékeikre. Horváth Judit kijelentette, a csökkent támogatás és a termelő tevékenységből befolyó bevétel vélhetően nem fogja fedezni ez évi kiadásaikat. A testületi ülésen hozzátette, a cég faipari megrendelésekre számítana a város kórházi beruházásánál. Hámori György polgármester azonban hangsúlyozta, a kórházi nagyprojektben nem tudnak alvállalkozói árajánlatot adni, a tervekben műanyag nyílászárókat írtak elő. Ám az önkormányzat keresi annak lehetőségét, hogy más munkát szerezzen a kht.-nek. Ezzel kapcsolatban az ügyvezető elmondta, köszönettel tartoznak mindenkinek, aki támogatta a kht. munkáját.

A bevétel nagy részét adó faipari munkák is leépülnek, egyre kevesebb a megrendelés, nagy a konkurencia.
A bevétel nagy részét adó faipari munkák is leépülnek, egyre kevesebb a megrendelés, nagy a konkurencia.

A Kéz-Mű Kht. ügyvezetője tudatta: a cég kiadásainak jó részét a bér- és járulékterhek viszik el, szükségessé válhat ezek csökkentése is.

Bevételeik megoszlásáról is tájékoztatta a képviselőket az ügyvezető: a faipari tevékenység a bevételek hetven százalékát adja, a varroda húsz százalékát, ám ez utóbbi esetén Horváth Judit hangsúlyozta, sajnos a kiadási oldalon magasabb arányaiban a varroda része. A rosszul fizetett, ám nagy élő munkát igénylő tevékenységek tíz százalékot adnak a kht. bevételeihez.

Terveikről szólva az ügyvezető elmondta, mindenképpen át kell alakítani a kht. termelési struktúráját. – Sajnos bevételeink egyre kevésbé fedezik kiadásainkat, ezért egyre nehezebb saját dolgozókat alkalmaznunk – mondta. Célként jelölte meg, hogy a társaság egyfajta munkaerő-közvetítő funkciót valósítson meg oly módon, hogy a csökkent munkaképességűek munkaerő-piaci beilleszkedését, felkészítését segítse elsősorban. Az ügyvezető szerint ezen funkció elindítása után a kht. csak azokat – többek közt egyéb súlyos fogyatékossággal élőket – foglalkoztatná, akiknek esélyük sincs a nyílt munkaerőpiacon elhelyezkedni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lekapcsolták a villamosítást

Csorna–Porpác - Hiába készültek el tavaly a Hegyeshalom–Porpác-vasútvonal… Tovább olvasom