Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Felélték tartalékaikat, nem is gondolnak fejlesztésekre

Szűkös évre számít gazdasági szempontból Pásztori polgármestere. A faluban nem lesznek fejlesztések, hiszen tavaly már a tartalékaikat is felélték.

Csendes éve volt a 2013-as a pásztori önkormányzatnak. Roncs Gábor polgármester úgy látja, hacsak csoda nem történik, az idei sem lesz túl mozgalmas. A pénzhiány uralja a községet. Tartalékaikat tavaly felélték, 2014-ben a működés biztosítására koncentrálnak csupán.

– Tavaly nyolcmillió forinttal kevesebb pénzből gazdálkodhattunk, mint a korábbi években – fogalmazott Roncs Gábor. – Ez azt eredményezte, hogy a gyűjtött tartalékhoz is hozzá kellett nyúlnunk és el is fogyott az a néhány millió forint. Különösebb fejlesztéseket még így sem tudtunk megvalósítani. Mindössze egy utca burkolatát sikerült mart aszfalttal tartósabbá tenni és kisebb karbantartó munkákra futotta. Most lehet, bánnunk kellene, hogy annak idején nem adósítottuk el a községet és vigyáztunk a ránk bízott javakra. Ha nem így teszünk, hanem hitelt veszünk fel, számos fejlesztésen lehetnénk túl. Nem verem a fejem a falba mégsem, amiért a felelős, takarékos gazdálkodást választottuk, mert azt hiszem, az volt a helyes út. Még ha a települési adósságokat később átvállalta is az állam.

Pásztoriban idén csak a falu működtetésére lesz pénz. Fejlesztésre nem.
Pásztoriban idén csak a falu működtetésére lesz pénz. Fejlesztésre nem.

A pásztori polgármester hozzátette: ha hitelük nem is, tartozásuk volt. A mosonmagyaróvári nagytérségi hulladékgazdálkodási program keretében elvégzett fejlesztés után maradt fenn 1,2 millió forint. Csak egy darabig tudták fizetni a törlesztést. Szerencséjükre év végén a hátrányos helyzetű települések számára nyújtott kiegészítő támogatásból Pásztori is kapott. Az 1,6 millióból kifizették adósságukat.

– Pénz nélkül nagyon nehéz lépni, de muszáj. Falugondnoki buszunk huszonkét éves, cserélni kell. Két sikertelen pályázat után újra próbálkozunk. Azt, hogy az önrészt honnan teremtjük elő, ha ne adj’ isten sikeres lesz, még nem tudjuk. Persze megoldjuk, mert szükség van az új járműre. Ezenkívül aztán más tervünk nincs is, hiszen a buszos pályázat önereje is hárommillió forint lesz. Nagy falat – jegyezte meg Roncs Gábor.

Pásztoriban jelenleg négyszázan élnek. Bizakodásra ad okot a helyieknek, hogy csaknem tíz százalékuk, harmincöten gyerekek, tizennégy év alattiak. Roncs Gábor azt tartja, miattuk kell kitartaniuk és megküzdeni a nehézségekkel.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentmise a hősökért Csornán

A doni áttörés 71. évfordulóján szentmisén emlékeznek meg a hősi halottakról a premontrei apátsági… Tovább olvasom