Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Felelőst keresnek

A csornai önkormányzat és a Rekultív Kft. között régóta húzódó vita tétje 83 millió forint. A hulladékhasznosítással foglalkozó cégtől évek óta követeli a város a pénzt, ám dűlőre egyelőre nem sikerült jutnia a két félnek. Az ügyben állást foglalt már a megyei közigazgatási hivatal is, legutóbb pedig a megyei főügyészség írta le véleményét az esetről.
A levél tartalmát Horváth Tibor, Csorna alpolgármestere ismertette a Kisalfölddel. Véleménye szerint az írás Papp József polgármester felelősségét is felveti.

– Februári ülésén döntött úgy a képviselő-testület, hogy a Rekultív Kft.-vel kötött szerződések felülvizsgálatát és iránymutatást kérünk a főügyészségtől. A válasz a közelmúltban érkezett meg, s szerződésről szerződésre részletezik benne a történteket – mondta Horváth Tibor.
A kapcsolat a város és a cég között 1995 decemberében kezdődött azzal, hogy Csorna szerződésileg kizárólagos jogot biztosított a társaságnak a szeméttelep építéséhez. 1996-ban megállapodás született Jánossomorja, Mosonmagyaróvár és Csorna között közös hulladéklerakó építésére. 1997 augusztusában a település és a Rekultív külön egyezségben rögzítette, hogy a Csorna által benyújtott pályázatokhoz a vállalat biztosítja a saját forrást. 1998. január 22-én pedig Papp József polgármester aláírta a Rekultív Kft.-vel az azóta is vitatott szerződést.

A főügyészség szerint nem kell fizetni

– A főügyészség véleménye szerint – magyarázta Horváth Tibor – a Rekultívnak nem kell fizetnie Csornának. Az a bizonyos önrészi kötelezettsége az 1998 januárjában aláírt szerződés miatt megszűnt, vagyis nem kell teljesítenie azt a 83 millió forintot, melyet az önkormányzat fizetett ki a beruházásra. Ezt a szerződést viszont a polgármester úr a képviselő-testület felhatalmazása nélkül írta alá, holott ennek megkötése kizárólag a testület hatáskörébe tartozott volna. Ezt korábban a közigazgatási hivatal vizsgálata is megerősítette. Az ügyészség szerint az önkormányzat dönthet a Rekultívval kötendő új megállapodásról, vagy pert is kezdeményezhet a vitás ügy eldöntésére. A főügyészség állásfoglalása egyértelmű és világos: az önkormányzat az 1998-as szerződés aláírása előtt szerezhetett volna érvényt a Rekultív Kft. korábban vállalt kötelezettségeinek. A szerződés aláírásával lezárult a hulladéklerakó építésének pénzügyi elszámolása.
– Természetesen a polgármester úrnak ettől eltérő a véleménye, ami érthető is. Most a közigazgatási hivatal és a főügyészség állásfoglalása alapján a képviselő-testületen a sor, hogy a várost ért 83 millió forintos veszteségért történik-e felelősségre vonás, vagy sem. Én kezdeményeztem, hogy a jogi és ügyrendi bizottság vizsgálja meg a polgármester úr felelősségét ebben az ügyben.
Papp József polgármestert megnyugtatta az ügyészségi levél. – Az ügyészségnek az a kötelessége, hogy törvénytelenség esetén hivatalból indítson eljárást. Mivel ezt nem tette, egyértelmű, hogy az ügyben nincs törvénytelen elem – mondta Papp József. – Az iránymutatásban leírják, hogy lehet perelni vagy megállapodni a Rekultívval. Én mindig is ez utóbbi mellett érveltem, mert ez az önkormányzat érdeke, és így tudunk rövid távon a pénzünkhöz jutni.
A csornai polgármester korrektnek tartja az ügyészség álláspontját A kezdetektől az a véleménye, hogy ebben az ügyben nem jogászkodni kell, hanem megállapodni.
– Tárgyalókészség és rugalmasság kell, valamint az önkormányzati érdekek következetes képviselete. Azt hiszem, helytelen, ha az önkormányzat a nyilvánosság előtt tárgyalja ki a lehetőségeket, mert ezzel csak azt érjük el, hogy a másik fél a mi taktikánkat, céljainkat idő előtt megtudja.
– Az alpolgármester úr kudarcot vallott tisztségében és ezek a nyilatkozatok egyértelműen a személyem elleni politikai támadás újabb állomásai. A rágalmakból és vádakból eddig egyik sem bizonyult igaznak, ezért keresnek újabb és újabb támadási pontokat. Az alpolgármester urat ezúton is felszólítom, hogy az én lejáratásomnak a szándéka ne legyen erősebb benne, mint az önkormányzat érdeke és tudatosan ne okozzon kárt a városnak.
Papp József szerint – szemben Horváth Tibor állításával – a közigazgatási hivatal korábban csak azt állapította meg, hogy képviselő-testület nem tárgyalta a konkrét szerződést. Az önkormányzat 1995-ös és 1996-os megállapodásai viszont kötelezték őt arra, hogy a vitatott 1998-as kontraktust aláírja.

Szándékos késleltetés ?

– Az alpolgármester úrnak nem az a fontos, hogy ebből az ügyből az önkormányzat jól jöjjön ki, hanem hogy engem elmarasztaltasson. El fogom viselni a jogi és ügyrendi bizottság állásfoglalását is, sok kételyem egyébként nincs arra vonatkozólag, hogy mit állapít meg, ismerve annak jobboldali többségét. Úgy látom, hogy néhányan szándékosan lassítják a megállapodási folyamatot. A késleltetés számukra azért jó, mert akkor az őszi önkormányzati választásokon még egyszer elő lehet húzni az ügyet és ezzel revolverezni a polgármestert. Úgy gondolom, hogy ha meggondolatlan nyilatkozatokkal nem veszítjük el a kft. kompromisszumkészségét, akkor júniusra ez a dolog véglegesen megoldódhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harangot adott szülőfalujának

Hövejen hétvégén új nagyharangot szenteltek fel. Vitéz Pócza Gyula nyugdíjas agrármérnök, az… Tovább olvasom