Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

Felavatták az új malmot

Naponta háromszáz tonna búza feldolgozására képes a Csornán megépült új, korszerű malom.
Szerdán ünnepélyes keretek között avatták fel Csornán a Pannonmill Rt. minden igényt kielégítő új malmát. Az avatóünnepségen Papp Imre alpolgármester örömét fejezte ki, hogy a városban épült a malom, amely biztonságot jelent a térség gabonatermesztőinek.

Folláth Györgyné, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára többek között arról beszélt, hogy a magyar mezőgazdaság az EU-csatlakozás után ellentmondásos helyzetbe került. A termelés számottevően nőtt a csatlakozás első évében, a bruttó termelési érték meghaladta az 1600 milliárd forintot, ami a 2002. évihez képest 14 százalékos növekedést jelent. Az elmúlt évben a malomipari termékek bruttó termelési értéke 84,3 milliárd forint volt, részesedése 4,3 százalék a teljes élelmiszeripar bruttó termeléséből.

Folláth Györgyné elmondta; a csornaival együtt öt új malom létesült az elmúlt években, minden esetben korábbi kapacitásokat váltva ki. Jelenleg az összes őrlőkapacitás 15 százaléka tekinthető rendkívül korszerűnek. Az épülő és még ebben az évben átadandó malmokkal együtt ez az arány 25 százalékra növekedik.

Csordás S. Tibor, a Pannonmill Rt. vezérigazgatója kifejtette: a cég termelési erejével és két második generációs malmával ma Magyarország vezető malomipari vállalata, piaci részesedése 20–25 százalék között van. Az értékesítés elsősorban országos, de jelentősen növekedett az exportjuk is. Csornai beruházásuk másfél éve kezdődött a tervezéssel. A munka az elmúlt év tavaszától a kivitelezéssel folytatódott, és az idén került sor a technológia előkészítésére, késő tavasszal pedig a technológiai szerelésre.

Csordás S. Tibor jelezte, hogy 465 millió forint AVOP-támogatást nyertek a technológiához. A beruházás összértéke meghaladja a kétmilliárd forintot. Az új malom megfelel a legújabb élelmiszer-biztonsági és élelmiszer-higiéniai előírásoknak. „A malmot beüzemeltük, a vele szemben támasztott elvárásokat tudja" – jelentette be a vezérigazgató.
Erwin Hamesederm, a Pannonmill Rt.-ben érdekelt osztrák

Raiffeisen Holding vezérigazgatója kijelentette: a csornai beruházás erősíti a Raiffeisen-csoport malomipari helyzetét Európában.
A továbbiakban a vendégek megtekintették a korszerű malmot, amely naponta háromszáz tonna búza feldolgozására alkalmas, mintegy ötven dolgozót foglalkoztat és Bühler gyártmányú berendezésekkel szerelték fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Községenként százezreket költenek fűnyírásra

A virágosítás, parkgondozás, fűnyírás, költséges, de szükséges feladataik az önkormányzatoknak. A Rábaközben saját erőből gondozzák a közterületeket, a szerencsések a gépeket pályázatokon nyerték. Üzemanyagra, karbantartásra, javításra viszont nincs támogatás. Edvén az önkormányzat saját erőből rendezi közterületeit, sőt, a házak előtt is nyíratják a füvet. Tovább olvasom