Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Felajánlásból újult meg a hősi halált halt őrmester sírja

Csorna - Felújították Lőrincz Mátyás hősi halált halt őrmester csornai síremlékét. A katonasírt gondozó Margit néni úgy véli: ha nem is a Szent Antal-temetőben nyugszik a katona, az emlékműnek ott a helye.
Önzetlen felajánlásból megújult Lőrincz Mátyás vadászpilóta őrmester csornai síremléke. Pátka Zoltán kónyi kőfaragó, miután a Kisalföldben olvasta a II. világháborúban hősi halált halt katona történetét, úgy döntött, ingyen végzi el a munkát. „Amikor a munkát elvállaltam, az a hit vezérelt, az embernek feladata, hogy jót tegyen életében. Anyagi haszon nélkül, mások örömére" – mondta a fiatal mester a Kisalföld április 18-i számában.

A napokban a restaurált emlékművet Pátka Zoltán és munkatársai felállították a Szent Antal-temetőben.

Olyan lett, mint amikor Lőrincz Mátyás édesapja fia sírja fölé emeltette a háború után. A katonasírt gondozó Szűcs Jánosné Margit néni meghatódott, amikor meglátta a felújított sírkövet. A vázába nemzetiszínű szalaggal átkötött virágot helyezett és mécsest gyújtott.
„Ez az emlékmű méltó lett Lőrincz Mátyás emlékéhez, hálával gondolok azokra, akik felújították" – mondta Margit néni.
A Kisalföld is beszámolt róla (Kisalföld, 2008. április 12.), hogy Lőrincz Mátyásnak Budapesten, Kispesten is van emléktáblája a Wekerle-telepi Szent József-templom urnatemetőjében. Az 1970-es években ugyanis állítólag exhumálták és a családja temettette el újra. Erről azonban a csornai temetői nyilvántartásokban nincs bizonyíték.

„Ha igaz és valóban elvitték földi maradványait Csornáról, ennek az emlékműnek akkor is itt a helye" – jegyezte meg Szűcs Jánosné. „Emléket állítunk minden magyar hős katonának, akik a világháborúban elestek és szeretteiktől távol, idegen földben nyugszanak."
Margit néni úgy tervezi, hogy a közeljövőben ünnepi megemlékezést is tartanak a Szent Antal-temetőben és megáldják Lőrincz Mátyás felújított síremlékét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri nő az áldozat a farádi vasúti balesetben

Farád - Gyorsvonattal ütközött egy személyautó a farádi vasúti átjáróban csütörtökön a déli órákban.… Tovább olvasom