Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Fél évtizede fakadtak először dalra

Páli - Fél évtizede fakadtak dalra Páliban az érett férfihan-
gok, s azóta is rendszeresen megszólalnak. Tanúbizonyságot tesznek a dalolás szeretetéről, őrzik nemzeti értékeinket.
Öt éve alakult a Páli Dalkör. Az időközben egyesületté szerveződött közösség vezetője, Gecsei Miklós tekintett vissza az elmúlt fél évtizedre.

– Idősebb és fiatalabb énekelni vágyó férfiak, 2002 decemberében alakítottuk a dalkört. Kezdeményezésünket Póczik András polgármester is támogatta – kezdte Gecsei Miklós. – Tizenhárman jöttünk össze, aztán 2003 januárjában, a doni áttörés évfordulóján a plébános úr engedélyével az eseményhez illő katonadalokat énekeltünk a templomban a szentmise végén. Hozzá kell tennem, szem nem maradt szárazon.

Páli Dalkör: Az országos minősítőn a Vági Rábakörrel együtt Arany Páva-díjjal ismerték el tevékenységüket.

Közben szakmai vezetőnek Horváth Győzőt kértük fel. A tanár úr – aki azóta megkapta a Magyar Kultúra Lovagja címet és a megyei önkormányzat is kitüntetésben részesítette – némi szabadkozás után vállalta a feladatot.

Gecsei Miklós szerint a helyi és a környező települések rendezvényein rendszeresen fellépnek. Szerepeltek Csornán, Győrben, a Kultúrával a Nyugat Kapujában rendezvénysorozaton arany minősítést kaptak. Az országos minősítőn a Vági Rábakörrel együtt Arany Páva-díjjal ismerték el tevékenységüket.

– Sajnos egyik társunkat ősszel elveszítettük, ketten pedig betegek – említette Gecsei Miklós. – Szerencsére Rábakecölből érkezett hozzánk két új tag, akiknek erős páli kötődésük van. Jelenleg egyesületként működünk, mivel ebben a formában önállóan tudunk pályázni. Az önkormányzattól jelentős támogatást kapunk, biztosítja a helyiséget számunkra és megtéríti a költségeinket. Segítenek a helyi vállalkozók is. Természetesen mi magunk is próbálunk pénzhez jutni. Tagdíjat szedünk, bált rendezünk és annak bevétele is a kasszánkba kerül. Minden héten kedden próbálunk, de fellépés közeledtével rendkívüli próbát is beiktat a tanár úr.

Horváth Győző egyebek mellett a következőket írja a rendezvény meghívóján:

Dalkörünk öt év alatt hatvanhat szereplésen vett részt. Ez csak számszerű visszatekintés. Működésünk több ennél, a dalolás szeretete, nemzeti értékeink őrzése, a magyar népdal életre keltése, a közösségért vállalt áldozat. Köszönet azoknak, akik részesei és azoknak, akik támogatói e nemes ügynek."

A Páli Dalkör jubileumi műsorát december elsején, szombaton délután három órakor tartják a helyi kultúrházban. Köszöntőt mond Póczik András polgármester. A rendezvény díszvendége dr. Barsi Ernő néprajzkutató, nyugalmazott főiskolai tanár lesz.

Olvasóink írták

  • 1. Péter 2007. december 03. 21:59
    „Jók voltatok!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fűtési szünet a varrodában

Szil - Leállt a termelés a szili varrodában, mert nincs fűtés. A tulajdonos állítólag nem hajlandó… Tovább olvasom