Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Fél évszázad Isten szolgálatában

Bősárkány - Gyerekként pap vagy kántor akart lenni. Vágya teljesült és immár ötven éve lelkipásztorként tevékenykedik. Csaknem három évtizede ugyanazon a helyen, Bősárkányban.
Maráz Sándor címzetes prépost, főesperes-helyettes, bősárkányi plébános fél évszázada áll papi szolgálatban. A most aranymisés atya egy hatgyermekes, mélyen vallásos család ötödik sarjaként látta meg a napvilágot Sopronkövesden. Már gyermekként is vonzalmat érzett a lelkipásztori munka iránt. „Családunkban természetes volt a napi imádság, a templomba járás. Amikor megkérdezték tőlem, hogy mi leszek, mindig azt válaszoltam, hogy pap vagy kántor" – idézte fel a múltat. Ragaszkodása tovább erősödött a soproni bencés gimnáziumban, majd a győri kisszemináriumban.

Nem jártak könnyű idők, amikor pappá szentelték, hisz 1957-et mutatott akkoriban a naptár. Ezt az időszakot nem az állam és egyház felhőtlen viszonya jellemezte. S ez a tény a mindennapok során is éreztette hatását.

Maráz Sándor atya Ivánban kezdte a papi szolgálatot, majd Győr-Gyárváros következett. Onnan politikai okok miatt Dunaalmásra került. Aztán vissza a megyébe: Kóny, Agyagosszergény, Hövej voltak az újabb állomások. A jelenlegi szolgálati helyén, Bősárkányban egy híján harminc évvel ezelőtt kezdte meg hivatása gyakorlását.

Akkoriban a körülmények – a templom, a plébánia állapota – nem voltak ideálisnak nevezhetők a Hanság mentén. Érkezése után olykor egyes helyi elöljárókkal is összekülönbözött. Például nem vették jó néven, hogy felmérte: hányan járulnának hozzá anyagilag a templom felújításához. Másokkal viszont jó kapcsolatokat ápolt. Mind az önkormányzati, mind az egyházközségi képviselő-testülettel példásan együttműködik. Talán ennek is köszönhetően az eltelt csaknem három évtizedben háromszor újították fel kívülről, kétszer belülről a templomot, kialakították a katolikus faluházat. A helyiekkel együtt örül azoknak a beruházásoknak és a maga módján segítette őket, amelyek az elmúlt időszakban megvalósultak. Így a tornacsarnoknak vagy a régi temető helyén létesített emlékparknak. Rendszeres és aktív résztvevője a települési rendezvényeknek.

„Nálunk minden ünnepség szentmisével kezdődik" – mondja. Segítőkészségét, a közért való tenni akarását a helyi vezetők is elismerik és a képviselő-testület aranymiséje alkalmából a település fejlesztése, közoktatásában, közművelődésében és szellemi életében 29 éve végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként a „Bősárkányért emlékplakettet" adományozta számára.

„Az elmúlt ötven esztendő sok áldozattal járt és ezáltal lelkileg erős tudtam lenni. Bármilyen nehézséggel szembesültem, egy pillanatra sem gondoltam, hogy mégsem ezt a hivatást kellett volna választanom" – mondja az atya, aki azt sem titkolja, hogy Boldog Apor Vilmos az ő nagy pártfogója. Hozzá bármikor fordulhat segítségért.

Maráz Sándor ötven esztendő elteltével is lelkesen végzi lelkipásztori tevékenységét, noha a korral járó „kopások" jelentkeznek olykor a szervezetében. Ennek dacára Paul Robsonnal vallja:

„Élesebb legyél a késnél,
hangosabb a szenvedésnél,
mert az ember másokért él,
ez a legszebb mesterség."

Haszonits József

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az expó változik, a kulturális program marad

Kapuvár - A háromnapos fesztiválsorozatot értékelve a kapuvári illetékesek kijelentették: az expót… Tovább olvasom