Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Fél éve nincs újszülött

A Dél-Rábaköz három településén a múlt év júliusa óta nem született kisbaba.
A Dél-Rábaköz három települése nem csak a munkalehetőségek szinte teljes hiánya miatt van nehéz helyzetben. Információink szerint Edvén, Vásárosfaluban és Rábakecölön a múlt év júliusa óta nem akadt egyetlen újszülött sem.

Csökkenő születésszám, magas halálozás

Tuba Pál, Rábakecöl polgármestere a kérdésről kissé cinikusan jegyezte meg, talán ha kevesebbet néznének televíziót az emberek, több kisbaba lenne a faluban. Az elmúlt évek statisztikájáról elmondta: 2002-ben hét, 2003-ban hat, míg tavaly már csak öt kisgyermek született a településen. Ezzel szemben a halálozási mutatók jóval magasabbak. Három éve tízen, két éve kilencen, tavaly pedig tizennyolcan hunytak el Kecölben. A jelenlegi közel kilencszáz fős falu lélekszáma csökken. A polgármester elmondta, a fiatal házaspárok tízezer forintos születési segélyt kapnak és minden friss anyukának virággal kedveskedik a hivatal.

A száznyolcvankét lelkes Vásárosfalu lakóinak száma az utóbbi években némi emelkedést mutat, ám ez inkább a betelepülőknek köszönhető. A kisközségben tavaly mindössze két újszülött volt, pedig Molnár Sándor polgármester szerint nemcsak születési, de még házassági segéllyel is próbálják „jobb belátásra bírni" a fiatalokat.

Imre László edvei polgármester sem dicsekedhetett jobb eredményekkel. Az utóbbi három évben összesen két újszülöttet regisztrálhattak a faluban, miközben a beköltözés csak minimális volt. Edve is a csökkenő lélekszámú települések közé tartozik, jelenleg alig százhatvanan lakják. A polgármester szerint itt is igyekeznek elősegíteni a fiatalok helyben maradását vagy beköltözési szándékát vissza nem térítendő letelepedési segéllyel. Ehhez tízévnyi helyben lakást kérnek. Annak ellenére, hogy a támogatás mostani, kétszázezer forintos összegét akár növelnék is, nemigen akad jelentkező annak felhasználására.

Új tanácsadói helyiséget alakítottak ki

Antalné Varga Marianna védőnő örömmel újságolta, hogy a rábakecöli önkormányzat jóvoltából új tanácsadói helyiséget alakítottak ki a polgármesteri hivatal épületében. Elmondása szerint valamennyi kolléganője tapasztalja a csökkenő gyermekszámot. Ez tehát országos gond. A területén meghozott intézkedések jótékony hatásában bizakodik, ám napjaink negatív tendenciájának okaként a körzet rossz munkaerő-piaci mutatóit, a szűkös álláskínálatot kárhoztatja. Véleménye szerint a létbizonytalanság késlelteti a gyermekvállalást a fiatal családoknál.

Egyforintos telekárak

A védőnői szolgálaton pedig nem múlik, hiszen munkájuk nem ér véget a kisgyermekek megszületésével. Már a várandós édesanyákkal is foglalkoznak, valamint az óvodás és iskolás gyermekek egészséges életre nevelése is a munkájuk része. Szülésre felkészítő tanfolyamokra várják a gyermeket vállaló párokat, a kisgyermekes anyukákat a csöppségekkel együtt pedig az úgynevezett baba-mama klubba, ahol minden felmerülő témában igyekeznek segíteni.

Antalné Varga Marianna hangsúlyozta: ismeretei szerint Rábakecölben egyforintos négyzetméteráron is lehet építési telkeket kapni. Az érintett mindhárom község próbálja segíteni a fiatal családokat, mindezek ellenére sincs tolongás ezekben a falvakban a letelepedni vágyók közt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akár száz új munkahely is lehet Veszkényben

A napokban a veszkényi képviselő-testület is rábólintott a kapuvári többcélú kistérségi társulás területfejlesztési feladataiban való részvételre. Matzkó János veszkényi polgármester szerint takarékos gazdálkodással és lakossági segítséggel, valamint pályázati pénzekkel, ha kismértékben is, de lehetséges a fejlesztés. A többcélú kistérségről nincs túl jó véleménnyel az elöljáró. Tovább olvasom