Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Fejlesztik a kertészetet Rábacsécsényben

A közeljövőben akár a fővárosi piacokon is megjelenhetnek a rábacsécsényi önkormányzati kertészet termékei. A hagyományos kultúrák mellett gyógy- és fűszernövényekkel is foglalkoznak.
 Fűszer- és gyógynövények termesztésére „szakosodik" a rábacsécsényi önkormányzati kertészet. A Start közmunkaprogram keretén belül gazdálkodnak, jelenleg kilenc falubeli kapott munkát. Újabb területekkel is bővült a gazdaság, így a két hektárt meghaladja a mérete.
Kovács Teodóra polgármester a Kisalföld érdeklődésére elmondta: újabb fóliasátrakat is építettek, melyekben már nevelik a palántákat, de nagyon szép például a salátájuk is.

– Igazi különlegességek előállítására is készülünk. Szeretnénk megerősödni, és ehhez arra van szükség, hogy egyedi kultúrákat kínáljunk – fogalmazott Kovács Teodóra.

– E gondolat jegyében kezdtünk hozzá a fűszer- és gyógynövények termesztéséhez. Lestyánnal, kakukkfűvel, tárkonnyal, bazsalikommal, köménnyel, citromfűvel, levendulával, cickafarkkal foglalkozunk többek között. Az asszonyok a közmunkaprogramnak köszönhetően elvégezték a tanfolyamot, így meglévő gyakorlati tudásuk elméleti ismeretekkel is gazdagodott. A hagyományos kultúrák közül természetesen továbbra is nagy területen ültetünk fűszerpaprikát, fokhagymát, vöröshagymát, krumplit. Bízom benne, hogy az értékesítéssel ezután sem lesz gond. Az utóbbi zöldségfélék elfogynak helyben és a már bejáratott piacokon, az újdonságokra pedig vevőt keresünk. Tudjuk, hogy a különleges, például gyógynövények eladása nehezebb lesz, mivel speciá- lis területről van szó. Megpróbáljuk a nagyobb felvevő településeket megcélozni, például Győrt, de előfordulhat, hogy a rábacsécsényi termékek Budapesten is megjelennek majd.

Pongrácz Józsefné (balra) és Gergely Gabriella, illetve munkatársaik már gyógy- és fűszernövényeket is termesztenek.
Pongrácz Józsefné (balra) és Gergely Gabriella, illetve munkatársaik már gyógy- és fűszernövényeket is termesztenek.

A csécsényiek igyekeznek eszköz-, illetve gépállományukat is fejleszteni. Építettek már újabb fóliasátrakat, a tervek között hűtőkamra kialakítása és talajmaró beszerzése szerepel. A polgármester hozzátette: jelenleg kilenc falubelit foglalkoztatnak, de május elsejétől a létszám bővülhet és megközelítheti a húszat.

Gergely Gabriella és Pongrácz Józsefné – mindketten részesei a közmunkaprogramnak – a Kisalföldnek elmondták: a hagyományos zöldségfélék gondozása természetesen nem okoz problémát. Az újabb növényekről az utóbbi hónapokban sokat tanultak, de majd a gyakorlat hozza meg az igazi tudást számukra is. Mindenesetre valamennyien büszkék rá, hogy kezeik közül különlegességek kerülnek ki.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A munkaügyi központ aktuális állásajánlatai

Kapuvári és csornai kirendeltségek ajánlatai. Tovább olvasom