Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Fejlesztési központ vagy irodaház?

Kistérségi fejlesztési központ vagy vegyes funkciójú irodaház lehet Kapuváron a volt járásbíróság épületéből. A megvalósításhoz pályázati pénzeket szerezne az önkormányzat.

1881-ben épült 

Kapuváron a Fő tér huszonnyolcas számú épületet még 1881-ben építették az akkori járásbíróság számára. Később a Lenin téesz irodáinak adott otthont, majd évtizedekig óvoda működött benne. Ez utóbbi megszűnte után a helyi önkormányzatnál több terv is született a kihasználásra. Néhány éve az esetlegesen felállítandó táblabíróságoknál merült fel az épület ez irányú hasznosítása. Jelenleg néptánciskola működik a százhúsz éves falak között.

Többfunkciós irodaház

Az önkormányzat legújabb hasznosítási tervében egy kistérségi fejlesztési központ, vegyes funkciójú irodaház kialakítása szerepel. Ennek részleteiről Horváth Gyula, a hivatal vagyongazdálkodási csoportvezetője tájékoztatott. Elmondta: a többcélú kistérségek megalakulásakor merült fel az ötlet, hogy a kistérségi önálló munkaszervezet számára egy különálló irodaegyüttest alakítsanak ki. A fejlesztési központ létrehozására megvalósíthatósági tervet készíttettek, mintegy nyolcmillió forintért. A központra több mint öt és fél millió forint vissza nem térítendő támogatást is fel lehet venni. A többcélú kistérségek megalakulásának elhalasztása miatt azonban ez a terv csak az íróasztalon létezik. Ám az önkormányzat a lényeges elemeket megtartva egy többfunkciós irodaházat hozna létre, melyet esetleg a korábbi elképzeléshez is igazítanának a kistérségek megalakulásakor. Irodaház funkciójában ide költözne a helyi adóüg y, a kamara, a falugazdák irodája és a kistérségi szervezetek. A későbbiekben a pince és padlás beépítésével bővíthető lenne a paletta.

Felújítás mindenképpen

A kistérségek megalakulásának elmaradásával az irodák kialakítása kikerült a sürgős feladatok közül, de Horváth Gyula szerint az épület felújítását mindenképpen elvégeznék. Ennek anyagi hátterét pályázat útján teremtenék elő. A regionális pályázatok közt a kapuváriaké is kiemelt helyen van. Sikere esetén az épület a száz- és az ötvenszemélyes tárgyaló- és konferenciaterem mellett úgynevezett kistérségi civil ház funkciót látna el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Muzsikusműhely Enesén

Az enesei kultúrház (hajdan az Enessey, majd a Tschurl család lakhelye) bejáratánál néhány napja… Tovább olvasom