Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Fejlesztésekre, beruházásokra készülnek

Építenek buszfordulót, bővítik a községházát és továbbra is működtetik az önkormányzati kertészetet Rábaszentmiklóson.

Rábaszentmiklóson azt remélik a községvezetők, hogy a többéves önkormányzati takarékoskodásnak idén látszik majd meg az eredménye. Németh Szabolcs polgármester arról beszélt, hogy önerős és támogatott beruházások előtt állnak. Már most, év elején számos olyan fejlesztésről számolt be, melyeknek biztosított az anyagi fedezete.

Mindezek előtt azonban egy 2013-as eseményre emlékezett vissza Németh Szabolcs, amikor veszélybe került a település.

– A tavaszi árvízkor a falut védő körgát nem bírta a nagy víznyomást és a zsilipnél átszakadt – idézte fel a polgármester. – A Marcal percek alatt szemmel láthatóan ömlött a lakott terület felé. A község hadra fogható férfijaival éppen Koroncón voltunk, hogy az ottani védekezésben segítsünk. Azonnal hazaindultunk és a hír hallatán a szomszédos falvakból is nagyon sokan siettek hozzánk.

Az Árpád-kori templom felújításához az egyházközség nyert támogatást
Az Árpád-kori templom felújításához az egyházközség nyert támogatást

Szerencsére sikerült megelőznünk a bajt, ami elsősorban az összefogásnak volt köszönhető. Ezúton is köszönet mindenkinek, aki velünk volt. A meghibásodott zsilip javítására, felújítására vis maior támogatást kértünk és 1,9 millió forintot kaptunk a kormánytól.

Tavaly kezdődött és idén az elképzelések szerint folytatódik Rábaszentmiklóson is a közmunkaprogram. Ennek keretében 1,6 hektárnyi termőföldet vontak önkormányzati művelés alá. Németh Szabolcs úgy véli, a nagy szárazsághoz és ahhoz képest, hogy kezdők voltak, jó évet zártak. Káposztából például ötven mázsa termett a gazdaságban, valamint „jól hozott" a zöldség és a sárgarépa is.

A meghibásodott zsilip javítására, felújítására vis maior támogatást kértünk és 1,9 millió forintot kaptunk a kormánytól.

– Az értékesítéssel nem volt gondunk, sok terményt adtunk el a piacon, illetve feldolgozásra is. Bízom benne, hogy ebben az évben is hasonló eredményeket érünk el – jegyezte meg a polgármester. A további fejlesztések közül kiemelte: néptánccsoportjuk 700 ezer forintos támogatást kapott LEADER-pályázaton ruhatáruk bővítésére, illetve a faluközpont pihenőparkjának felszerelésére. Egy régóta várt beruházás is megvalósul 2014-ben a községben: buszfordulót építenek.

A táncegyüttes ruhatárát pályázati támogatással bővítik.
A táncegyüttes ruhatárát pályázati támogatással bővítik.

– A Kapuvár gesztorságával benyújtott pályázat részeként kilenc és fél millió forintból építjük meg a fordulót, várhatóan júniusban. Folyamatban van a községháza épületének bővítése is, kazánházat és vizesblokkot alakítunk ki. Időszerű az orvosi rendelő és a ravatalozó nyílászáróinak cseréje, ha lesznek pályázatok, akkor az önerő biztosított a munkához. Ezekre a fedezet rendelkezésre áll, ami az elmúlt évek takarékos gazdálkodásának eredménye. Ezenkívül időszerű lenne járdákat és vízelvezető árkokat felújítani.

Németh Szabolcs kiemelte: kisközség lévén nagy hangsúlyt fektetnek a közösségi programokra. Tavaly sikeres volt a falunap, az idősek napja, a Mikulás-váró bábelőadás, a karácsonyi ünnepség. Működnek civil szervezeteik, a Marcal néptáncegyüttesen kívül az önkéntes tűzoltó-egyesület, a Máltai Szeretetszolgálat helyi csoportja és a polgárőrség.
Még egy nagyberuházás lesz a faluban ebben az évben. Az egyházközség pályázatot nyert az Árpád-kori templom felújítására. Németh Szabolcs hozzátette: örülnek neki, hogy sikerül a műemlék állagát védeni és várják a rekonstrukciót, amit lehetőségeihez képest az önkormányzat is támogat majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy puhabot avatott a céh

Tízéves jubileumát ünnepli a Kapuvári Legénycéh. A hagyományőrző civil szervezet az idén négy puhabot avatott legénnyé. Tovább olvasom