Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Fejlesztések önerőből és önkormányzati segítséggel

A Rábaköz háziorvosai vállalkozóként, önkormányzati ingatlanokban gyógyítanak. A települések, ahogy lehet, támogatják a doktorokat. Pk viszont arra törekednek, hogy a nagyvárosi kollégáikhoz hasonló szinten és felszereltséggel lássák el betegeiket.
A köztudatban a mai falusi házi-, korábbi nevükön körzeti orvosokról az a kép él, hogy rendelőik felszereltsége, technikai színvonala elmarad még a nagyvárosi kollégáikétól, így a vidéken élők ellátása is alacsonyabb színvonalú. Ez a kép azonban nem valós, hiszen szinte valamennyi háziorvos vállalkozóként tevékenykedik, és arra törekednek, hogy minél színvonalasabb szolgáltatást nyújtsanak betegeiknek és korszerűsítsék rendelőiket.

Számítógépes beteg-előjegyzési rendszer

Dr. Balázs Mihály tizenöt éve vette át a bágyogszováti rendelőt, s mint fogalmazott: az intézmény akkor mindenben megfelelt a kor követelményeinek, ám a másfél évtized és az újabb igények nyomán a felújítás-átalakítás elkerülhetetlenné lett.
– Az orvos-beteg viszony miatt is szükséges volt az átalakítás, hiszen ma már igény van arra, hogy négyszemközt találkozzunk a hozzánk fordulókkal – mondta a bágyogszováti háziorvos.

– Persze a belső terek is megkoptak, így ezen is változtatni kellett. Ma már a nővérszobától elkülönítetten tudok betegeimmel foglalkozni, ám kolléganőm „elérhető közelségben van", ha szükség van rá. A két iroda között számítógépes kapcsolatot építettünk ki, így azonnal látom a várakozók névsorát, s a nővér által felvett adatokat.

Tetszőleges rangsort is felállíthatok közöttük, hiszen behívásuk nem feltétlenül az érkezési sorrendben történik. Az új számítógépes hálózatnak köszönhetően megvalósulhatott Bágyogszováton a beteg-előjegyzési rendszer is.

A bágyogszováti rendelő teljes felújítása hárommillió forintba került. Ezt a csornai kórház koordinálta irányított betegellátási modellkísérlet Bágyogszováton képződő nyereségéből fedezték. Balázs doktortól megtudtuk: a helyi önkormányzat nem éppen rózsás anyagi helyzetét ismerve nem is gondoltak arra, hogy a községi költségvetéstől kérjenek segítséget.

Dr. Balázs Mihály a bágyogszováti körzeten kívül ellátja Bodonhely betegeit is, mint mondja, a szomszédos faluban is hasonló felszereltségű rendelő áll rendelkezésére.

Az épületek felújítását Kapuvár állja

A kapuvári háziorvosok önkormányzati ingatlanokban gyógyítanak – tudtuk meg dr. Ballagi Farkastól, a Lumniczer-kórház igazgató főorvosától, aki a város egészségügyi szakreferense is. Ketten közülük a központi rendelőintézetben dolgoznak, a többiek szerte a városban: Gartán és a Házhelyben. Ez utóbbi rendelőt például nemrégiben újították fel, míg Gartán új rendelőt építettek.

– Az ingatlanok önkormányzati tulajdonban vannak és az eszközállomány egy része is – tájékoztatott dr. Ballagi Farkas. – Annak idején ezt leltárba vettük, de természetesen folyamatosan frissítik a kollégák műszerparkjukat, így ma már számos felszerelést sajátjukként használhatnak.

Horváth Gyula, a kapuvári kórház gazdasági vezetője érdeklődésünkre elmondta: a háziorvosok bérleti díjat nem fizetnek az ingatlanokért, csupán a rezsit kell finanszírozniuk. Ugyanígy az épületek felújítását is a városi költségvetésből állják, a gartai rendelő építését pedig az e célra létrehozott közalapítvány bonyolította le, de az önkormányzat a beruházáshoz nagymértékben hozzájárult.

A takarítást is a falu fizeti

Csornán a háziorvosok és az önkormányzat közti kapcsolatot egy 1997-ben kötött szerződés szabályozza. Eszerint az orvosok Csornán is önkormányzati épületben tevékenykednek, bérleti díjat nem kell fizetniük és a város a rezsit átvállalja a rendelők után.

A Rábaköz kistelepülésein szintén vállalkozó háziorvosok dolgoznak, ahol lehet, az önkormányzat támogatja munkájukat. Kónyban a háziorvos csupán a szolgálati lakásért fizet bérletet, a rendelőt ő is ingyen használhatja, a rezsit is az önkormányzat fizeti. A Kónynál lényegesen kisebb Dénesfán nem lakik orvos, Beledből jár át. Számára a rendelőt az önkormányzat biztosítja, teljes költségátvállalással, még a takarítást is a falu fizeti. Takács Lajos polgármester szerint már arra is volt példa, hogy a körjegyzőség települései anyagilag segítették a háziorvos eszközbeszerzését is.

„ Minden előírt felszereléssel rendelkezünk, ezenkívül megvannak a magas szintű gyógyításhoz szükséges eszközeink is. Azt hiszem, egyáltalán nem vagyunk elmaradva a városi kollégáktól. Azzal, hogy vállalkozók lettünk, bizonyos mozgásteret is kaptunk, mert kiadások ugyan vannak, például a bérkifizetés és az eszközállomány megújítása, de ha az orvos motivált arra, hogy minél fejlettebb és korszerűbb műszerekkel dolgozzon, arra is áldozni kell."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iskolaszövetség alakult a Dél-Rábaközben

Beleden tartották nemrégiben az „Iskolahálózatok a nyugat-dunántúli régióban” elnevezésű… Tovább olvasom