Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

Fehértón találtak örök nyugalmat

A fehértói temető egyik gondozott sírja alatt két világháborúban elesett katona nyugszik, közös koporsóban. A hősök igaz történetére Kálmán László szeretne fényt deríteni.
A csornai Kálmán László évek óta kutatja a Rábaköz elfeledett hadisírjait. Barátjával, az egyedi Mayer Jenővel találtak már második világháborús hantot Rábaszentandráson, Egyeden, Rábacsanakon, legutóbb pedig a fehértói temetőben. A tóközi falu sírkertjében két katona is nyugszik közös sírban, és írásos dokumentum szerint közös koporsóban is.
Kálmán László idős fehértóiakat keresett fel és a II. világháború települést érintő eseményeiről érdeklődött. Beszélgetéseik során említették meg neki a temetőben található sírt, amely Rédli Lajos néhai tanító parcellájában található.

Kálmán László kiderítette, hogy Fülöp Nándor hegyi határvadász főhadnagy és hadapródja, Karakay György alusszák közös koporsóban álmukat 1948 decembere óta. Az amatőr helytörténész nyomozni kezdett a katonák után, hiszen a háború erre az időre már véget ért.
– Becsléseim szerint a Rábaközben még körülbelül 30–35 hadisír van, magyar, német, de orosz is akad. Van, ahol tíz, húsz katonát temettek el együtt – beszélt különös hobbijáról Kálmán László. – Jó néhányat már a Honvédelmi Minisztérium Hadisírgondozó Irodája exhumáltatott és a maradványokat egy közös katonai temetőbe vitték. A fehértói sírról véletlenül hallottam és megütötte a fülem az 1948-as dátum. Miután jobban utánanéztem az információnak, ráakadtam egy gyászjelentésre, amely leírja: „Ludovikás eskümet: A hazáért mindhalálig! becsülettel megtartottam és érte mindent odaadtam.

Fülöp Nándor a m. kir. 2. hegyihatárvadász zászlóalj ht. főhadnagya (...) hősi halált halt a haza és a zászló becsületének védelmében Mosonszentpéternél, 1945. március 30-án. Exhumálva és a haláláig hűséges, hős bajtársával, Karakay György hadapróddal közös koporsóban a fehértói r. k. temető szentelt földjében eltemetve 1948. december 3-án." Ám hogy miért volt szükség az újratemetésre és ki végezte el, erre eddig nem derült fény. Arra gondolok, hogy egy akkoriban kiadott rendelet szerint minden, nem temetőben nyugvó katonát exhumálni kellett, de hogy miért éppen Fehértóra került a főhadnagy és a hadapród, nem tudni.

Kálmán László felvette a kapcsolatot a Honvédelmi Minisztérium illetékes hivatalával is, ahonnan a Fülöp Nándorral kapcsolatos iratokat megküldték. (Karakay Györgyről az irattár nem rendelkezett adatokkal.) Ezek szerint a főhadnagy Békéscsabán született 1921. október 12-én, anyja Lencsés (az avatási jegyzőkönyv szerint Lenzsér) Erzsébet. A gimnázium és a Ludovika Akadémia elvégzése után 1942-ben léptették elő hadnaggyá, 1944 novemberében főhadnaggyá. 1944-ben megsebesült és a Tűzkereszt kitüntetés I. fokozatát kapta. A főhadnagy fiatalon, 1945-ben „tanúk vallomása alapján harcban elesett".

– Szeretném tisztázni, hogy mi és miért is történt 1948 telén, és jó volna Karakay György hadapród életére is adatokat találni. Várom, hogy valaki talán a nevek alapján információval tud szolgálni, mivel erre vonatkozó ismereteim nincsenek és a templomi anyakönyvekből sem derült ki semmi – beszélt tervei- ről Kálmán László és egy rég hallott történetet is elmesél: – A régiektől tudom, hogy Mosonszentpéternél az oroszok két tankkal lőtték a visszavonulókat, sok halott maradt. Motorral két katona érkezett rövidesen az úton és mindkét harckocsit kilőtték, majd tűzharcba keveredtek és mindketten meghaltak. Talán éppen Fülöp főhadnagy és Karakay hadapród voltak azok, de ezt már nehéz lenne kideríteni, bár ennek megfelel a tiszt sebesülésének leírása, miszerint jobb karlövés után hunyt el.

A fehértói temetőben a sírok között lelünk rá két korhadt, apró keresztfára. Nehezen kivehető már a név rajtuk, egyiken Rédli Lajosné, másikon Fülöp Nándor. A sírkertben Kovács Gábor, az önkormányzat alkalmazottja segített a keresésben, mint mondja, a sírokat ők, a „közhasznúak" tartják rendben, ültetik és öntözik a virágokat. Bővebb információval azonban ő sem tud szolgálni, csupán hallomásból ismeri a történetet, hogy a tanító mellett katonát takar a föld.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két karambol Kapuvár környékén

Egy súlyos, életveszélyes, négy súlyos és egy könnyebb sérültje van a szombaton, Kapuvár környékén… Tovább olvasom