Kisalföld logö

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 30°C Még több cikk.

Fázik az uborka a hidegben

Körülbelül tízhetes lemaradásban vannak az uborkaültetvények a szokatlan hideg miatt.
Az uborkatermesztőknek szánt jó tanácsait osztotta meg a Kisalfölddel Szalánczy Zsolt, a Rábaközi Termelői és Értékesítő Szövetkezet (TÉSZ) elnöke.

– A TÉSZ közel 3300 tagjából 1800-an foglalkoznak uborkával. Összesen 500 ezer folyóméter és még 35 hektár összefüggő területünk van – mondta elöljáróban Szalánczy Zsolt.

– Termelőinknek a szélsőséges időjárás miatt dolgoztunk ki egy új technológiát, hiszen a hidegben minden zöldségnövény fázik. Ez fokozottan jellemző az uborkára. Az alacsony talajhőmérsékleten a gyökér nem vesz fel sem vizet, sem tápanyagot, az öntözéses tápoldatozás viszont ilyenkor felgyorsítja a gyökérvesztési folyamatot. Az esők után, ahol nincs fóliás takarás, fontos a talaj sekély mozgatása, levegőztetése.

Szalánczy Zsolt szerint a hidegben a teljes tápanyagsort tartalmazó lombtrágyázás segíthet, akár hetente többször is. A növények „stresszes" állapotát biostimulátorokkal lehet javítani.

– A hűvös, csapadékos időjárás kedvez a didimella és a baktériumos szögletes levélfoltosság kialakulásának. Védekezni a kontakt réztartalmú szerekkel lehet – folytatta a TÉSZ-elnök. – Fontos, hogy ezt minden eső után végezzük el, mert lemosódhatnak. A gyakori kezelésekkel azonban vigyázni kell, mert a tömény szer megállíthatja a növekedést, elöregítheti az uborka leveleit. A lomberősítést szintén biostimulátorral lehet elvégezni, ami a baktérium és peronoszpóra ellen is hat. Ha a csapadékos időjárás marad – az előrejelzések erről szólnak – és a hőmérséklet emelkedik, meg kell kezdeni a felszívódó szeres védekezést is a peronoszpóra ellen. Ahhoz, hogy eredményt érjünk el a termelésben, fontos a technológia szigorú betartása, a betegségek elleni védekezés.
Szalánczy Zsolt beszélt arról is, hogy az utóbbi két hét „fogta meg" alaposan az uborka fejlődését. Most a szinten tartásra kell törekedni és persze várni a jó időt. „Az elmúlt években június 25-én kezdődött el a felvásárlás, most úgy néz ki, hogy ez kitolódik július első hetére, azaz körülbelül tíznapos a lemaradás. Arra kell törekedni, hogy a várt 11–12 kilogrammos termésátlag helyett legalább a 10 kilót elérjük folyóméterenként – fogalmazott.

Nem fejlődik a növény

A bogyoszlói Luka Sándor tíz éve termel uborkát, idén 800 méteres ültetvénye van. Azt mondja, egy hete nem fejlődik a növény. A levele sárgul, pedig korábban ilyenkor már szedhetőek voltak a sorok. Számításai szerint a befektetése százezres nagyságrendű, hogy az időjárás miatti vesztesége mennyi lesz, még nem mert belegondolni. „Meleg éjszakák kellenének már, de az elmúlt két hetet így is nehéz lenne behozni" – jegyezte meg Luka Sándor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Falkában dübörgő kamionok

Mozgalmas időszakot tudhat maga mögött Szilsárkány. Az elmúlt esztendő elején négyes körjegyzőséget hoztak létre, amely az év végén megszűnt, ám három taggal újra megalakult. Változás volt a közoktatás terén is és szeptembertől működik a Bogyoszló–Szilsárkány Körzeti Általános Iskola. Befejeződött a községháza felújítása, melynek költségei meghaladták a tízmillió forintot. Tovább olvasom