Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Fazekastalálkozót rendeztek a mesterség falujában

A fazekas elődök emléke előtt tisztelegtek szombaton Dörben. A fazekasok falujában ma már csak egy mester dolgozik, vele egy 600 éves dinasztia hal ki.
 
Fazekastalálkozót rendeztek a hétvégén Dörben. A helyiek a mesterség hagyományait szerették volna feleleveníteni és bemutatni a fiataloknak. Dört nem véletlenül nevezték a fazekasok falujának, hiszen volt idő, amikor harminckét család megélhetését biztosította a korong. Ma már csak Völcsey Lajos űzi a mesterséget. Dinasztiájuk 600 esztendős.

– Szombati rendezvényünkkel emléket akartunk állítani elődeinknek – mondta a Kisalföldnek Völcsey Lajos. – Dörben egyedül én, de az egész Rábaközben is csak néhány fazekas dolgozik. A dokumentumok szerint a tizenkilencedik században még harminckét fazekascsalád élt a községben. Apáról fiúra öröklődött a mesterség, aztán sajnos elfogytunk.

A régi mesterek döri agyagból, egyszerű szerkezettel, lábbal hajtva készítették edényeiket, használati tárgyaikat. A kertek végében felállított kemencékben égették ki termékeiket, amit rőzsével, bódával fűtöttek. Dédapám és nagyapám még lovas kocsival vitték a piacra munkáikat.

A döri találkozón a legkisebbek is kipróbálhatták a korongozást. Képünkön Zsolnai Bernadett Haszonits Dóra csornai fazekastól lesi el a fogásokat.
A döri találkozón a legkisebbek is kipróbálhatták a korongozást. Képünkön Zsolnai Bernadett Haszonits Dóra csornai fazekastól lesi el a fogásokat.

Nagyapám a népművészet mestere, édesapám pedig a győri művészkör tagja volt. Úgy tűnik azonban, hogy családunkban én vagyok az utolsó fazekas. Egy lányom van, aki nem folytatja a mesterséget.

A mai helyzetről Völcsey Lajos megjegyezte: ő már főállású munkahelye mellett korongozik. Falunapokon, fesztiválokon értékesíti a tárgyakat. A kínálat vegyes, hiszen a hagyományos használati eszközök mellett a dísztárgyakat is keresik a vásárlók. A döri találkozón részt vett Ángyán Csilla népi iparművész, csornai fazekas is. Érdeklődésünkre kifejtette: valamennyi rábaközi fazekas Dörben kezdte a tanulást, Völcseyéknél. Élmény volt számára is, amikor az idősebb generációtól hallhatta a régi fazekaséletet, megismerhette a vásárok hangulatát. Mint mondta, a faluban tanulták meg a hagyományos motívumokat, díszítéseket. 
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aktuális állásajánlatok Rábaközben

A csornai és kapuvári kirendeltség állásajánlatai. Tovább olvasom