Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Favágók versenye

Vigyázz, dől a fa! – hangzott fel jó párszor az ismert felhívás szombaton, Kapuvár határában. Fakitermelő versenyt rendeztek ugyanis a Tőzeggyár melletti irtáson.
Szombaton már kora délelőtt motorfűrészek hangjától volt hangos a Tőzeggyártól északra fekvő irtás, ahol közel húsz versenyzővel megyei fakitermelő versenyt rendeztek.

A favágók fadöntésben, gallyazásban, motorfűrész-szerelésben, kombinált és lánckímélő fadarabolásban mérték össze tudásukat. A versenyszámok megegyeztek a nemzetközi fakitermelő versenyeken alkalmazottakkal és értékelésük is hasonlóan történt. A verseny zsűrijének elnöke, Gólya János, a magyar fakitermelő-válogatott vezetője elmondta: Magyarországon 1988-ig rendszeresen rendeztek hasonló eseményeket, ám a privatizációval megszűntek a vetélkedők. Az öt versenyszámot az öttusa mintájára alakították ki, közülük legtöbb pontot a fa döntésével lehet megszerezni. A bírák egyrészt a versenyzők ügyességét, pontosságát és precizitását vizsgálják. Nagyon fontos a biztonságtechnikai szabályok betartása is, és aki azok ellen vét, büntetőpontot kap. A fa döntésénél 26 és 36 milliméter között kell lennie a törési lécnek. Ezért jár a legtöbb pont.

A magyar fakitermelők 1970 óta vesznek részt a fakitermelő-világbajnokságon, melynek annak idején Magyarország volt a kezdeményezője. Gólya János szomorúan jegyezte meg, hogy az idei az első alkalom, amikor magyar résztvevők nélkül zajlik a világverseny, mert anyagi okok miatt nem tudtak elutazni Skóciába.
Gólya János örült annak, hogy újra versenyeznek a favágók, mert az azonos szakmákban dolgozók találkozhatnak, barátkozhatnak. Szakmai szempontból is sokat jelent ez a résztvevőknek, mert egymástól elleshetik a szakma mesterfogásait, javul munkakultúrájuk.
Simon Tibor válogatott kerettag 1998 óta vesz részt versenyeken, mint mondja, azért kezdett el versenyezni, mert egyrészt szereti a szakmáját, másrészt itt nagy hangsúlyt kap a pontosság. A versenyszámok közül véleménye szerint legnehezebb a döntés, de ez a leglátványosabb, s ezt szeretik a legtöbben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miért hagyták magára?

A babóti Kovács Tibor januárban vesztette el feleségét. A férj úgy véli, a soproni kórház… Tovább olvasom