Kisalföld logö

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 2°C | 14°C

Farádon figyelik az itthon maradt gólyát

A megszokott augusztusi költözés helyett a farádi fészekben maradt egy gólya.
Az itthon maradt madár már a szakemberek figyelmét is felkeltette, szerintük át is telelhet a környéken.

Nemcsak a helybéliek, hanem az átutazók, a természetbarátok figyelmét is felkeltette egy gólya, mely társaival ellentétben az ősz beköszöntével nem költözött el, hanem a farádi fészekben maradt. A madárnak és családjának azonban már híre van a településen. A fészekkel szemközti házban lakó Németh István szinte „családtagnak számít" a gólyáknál, tizenöt éve rendszeresen figyeli a madarak életét, megfigyeléseiről írásos naplót vezet.

– A szemben lévő fészekben élő madárcsalád mindennapjait figyelem, a tavaszi hazaköltözéstől a fiókák kikelésén át az őszi elköltözésig – mondta el a Kisalföldnek az amatőr madarász. Érdekességképp hozzátette, tavasszal a szülők két-három nap késéssel követik egymást, azután nyár végén, augusztus 20–25-e tájékán kezdik meg az elköltözést. – Idén egy kicsit hamarabb mentek el, aztán arra lettünk figyelmesek, hogy egyikük itt maradt – mondta Németh István. Úgy véli, nem biztos, hogy az itthon telelő gólya a farádi fészekből való, ám konkrét adatok nincsenek, ebben az évben nem gyűrűzték meg a madarakat, így egyelőre nem lehet beazonosítani.

Németh István megfigyeléseit rendszeresen írásban rögzíti, melyeket Jánossomorjára, a helyi madártani egyesület vezetőjének, Balsay Sándornak küldött el, akivel már a farádi gólyáról is konzultáltak.

Németh István unokái, Arnold és Dóra is figyelik a farádi gólyákat.
Németh István unokái, Arnold és Dóra is figyelik a farádi gólyákat.


– Úgy vélem, a gólya jó kezekben van, figyeljük már minden „lépését" – tette hozzá a farádi amatőr megfigyelő. Németh István a madárcsalád megfigyelésével „megfertőzte" unokáit is, Arnold és Dóra tevékenyen kiveszik részüket a gólyák életének dokumentálásából. Egy alkalommal a gyermekek teraszán pihent meg a madár.

– Huszonnyolc éve végzem a megyei gólyák megfigyelését, napjainkra szinte minden településen vannak kollégáim az ottani fészkek figyelésére – mondta el a jánossomorjai Balsay Sándor. Az amatőr ornitológus érdekességképpen hozzátette: tudomása szerint a farádival együtt három gólya telel itthon a megyében. – Vélhetően augusztusban még a költözéshez gyenge volt ez a madár, most pedig már nem tud elmenni, hiszen nem ismeri az utat – mondta.

A gólyának a környező szántókon egyelőre van még eleség és a jó idő is kedvező számára. – A tél beálltával aztán feltehetően a Hanság vizei mellé költözik, ahol az elmúlt évekhez hasonlóan ezek a madarak átvészelhetik a zordabb időjárást – tájékoztatta lapunkat a szakember. Hozzátette: sajnos az itt maradt madarak befogása nagyon nehéz.

– Mindezek mellett természetesen az erdészek figyelmét is felhívjuk, ők is segítenek a gólyák helyzetének könnyítésén a téli időjárásban – mondta a jánossomorjai madarász.

Szalai Zoltán farádi polgármester a gólyáról a Fertő–Hanság Nemzeti Park illetékeseit is tájékoztatta, valamint lapunknak is elmondta: ha szükséges, a község megoldja a madár téli ellátását.

Olvasóink írták

  • 1. Goldman 2013. október 28. 11:43
    „örülök, hogy más is észrevette a gólyát. Én a csornai hét-tó környékén láttam a hűvösebb időkben.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városi egészségnap Kapuváron

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara az önkormányzat támogatásával egészségnapot… Tovább olvasom