Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Fáradhatatlan és lelkiismeretes gyógyító volt

1814-ben született Kapuvár nevezetes körorvosa. Dr. Hoffer Mátyás a világosi fegyverletételt követően érkezett Kapuvárra, ahol a környék megbecsült lakója, gyógyítója maradt haláláig. Végső nyughelye is Kapuváron van.

Kétszáz esztendővel ezelőtt született dr. Hoffer Mátyás kapuvári körorvos. A rábaközi település köztiszteletben álló személyiségének életútját Sugár Sándor, a kapuvári uradalom egykori főszámvivője, későbbi csornai nagybérlő jegyezte le 1881 decemberében.

Dr. Hoffer Mátyás, az 1848–49-es szabadságharc honvédorvosa az 1849. augusztus 13-i világosi fegyverletételt követően telepedett le Kapuváron. Közel harminc esztendőn keresztül volt a környék gyógyítója (Kapuváron csak 1887 januárjában kezdődött meg a kórházi betegellátás). Komolyan vette választott hivatását, életvitelével példát mutatott a XIX. századi embereknek.

Sugár Sándor írta a doktorról, hogy mint „ember példaképe volt a jóságnak, tisztességnek és becsületességnek, mint orvos fáradhatatlan és lelkiismeretes hivatásában. Épp oly készséggel sietett éjfélkor a beteg napszámos ágyához, kitől soha egy garast sem kapott, mint leggazdagabb ellenségéhez, kinek házi orvosa volt és kinek díjazását igen számos esetben a beteg zsellér orvosságára és élelmezésére forditotta."

Gyógyíthatatlan betegsége miatt 1878-ban lemondott orvosi feladatainak ellátásáról. Utóda dr. Vogel József lett. Életének utolsó esztendejében Győrben élt, de gondolatai mindig Kapuváron jártak.

Dr. Hoffer Mátyás 1881. december 1-jén hunyt el, síremléke a kapuvári izraelita temetőben ma is megtalálható. Végrendeletében vagyonát a település iskoláira, valamint a zsidó hitközségre hagyta. A város lakossága „alacsony, köpcös, szelid arcú és indulatú öreg" úrként tartotta meg őt emlékezetében.

A doktor életét eddig semmilyen nyomtatványban nem publikálták, pedig életútja alapján megérdemelte volna. Napjainkban a város helytörténésze, Pavlóczki Béla foglalkozik az orvos életével, melyhez kapcsolódóan a közeljövőben megjelenő Berg-életműben is számos fejezetben taglalja a település közegészségügyi helyzetét.

– Dr. Hoffer Mátyás korára jellemző, hogy az emberek csak a legutolsó pillanatban fordultak orvoshoz problémájukkal, később rá kellett őket szoktatni a kórház látogatására – mondta Pavlóczki Béla. – A század utolsó éveiben jelentős változás következett be Kapuvár közegészségügyében. Ez az orvosok (többek között Hoffer doktor) munkájának, a kórháznak és a Kapuvári Egészségügyi Bizottság tevékenységének volt köszönhető – tette hozzá Pavlóczki Béla.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészült a szabadidőpark

A közfoglalkoztatásról, az óvoda új vezetőjéről, utcafelújításról és a szociális központ egyik… Tovább olvasom