Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Farád: Három ünnep egy napon

Ünnepel a farádi evangélikus gyülekezet szombaton. Templomuk felszentelésének 225. évfordulóját, lelkészük beiktatását és a templomtér felújítását egyszerre ünneplik.

– A három esemény közül persze az emlékezés a 225 évvel ezelőtt történtekre a legjelentősebb – mondta portálunknak Gombor Krisztián lelkész. – A hétvégén történik meg a lelkészi beiktatás is, amivel világi nyelven mintegy megpecsételik a munkaszerződést. Fontos fejlesztésünk volt a térfelújítás is. A közterület terveink szerint Ács Mihály író, költő, teológus nevét veszi fel. Az 1670-es években Győrt elhagyva Farádon talált menedéket, később II. Rákóczi Ferenc tábori lelkésze lett.

A gyülekezet egy emléktáblát is elhelyez a templom falán, tisztelegve a tizennégy, eddig a községben szolgált lelkész előtt. A térfelújításra pályázaton nyertek támogatást a farádi evangélikusok. Az önkormányzattal együttműködve kapták a felajánlást és a kivitelezésben is összedolgoztak. Amellett, hogy a tér megszépül, templomukat is védik a csapadéktól. Az épület bejárata előtt a Luther-rózsát rakták ki térkövekből a mesterek.

Megszépült a templom előtti tér. Gombor Krisztián lelkészt is a szombati ünnepségen iktatják hivatalába.
Megszépült a templom előtti tér. Gombor Krisztián lelkészt is a szombati ünnepségen iktatják hivatalába.

Lelkészi beiktatásáról Gombor Krisztián megjegyezte: a teológiai tanulmányok után a püspök szenteli lelkésszé a végzetteket. Ezután kétéves beosztott lelkészi állásban dolgoznak. Két év után parókusi alkalmassági vizsgát tesznek, amivel a beosztott lelkész „választhatóvá" válik. A farádi gyülekezet is elérkezettnek látta az időt, hogy az egyházi törvények szerint megválasszák lelkészüket.


Május 29-én

Szombaton délután három órakor kezdődik az ünnepség Farádon. A hálaadó istentiszteleten Gabnai Sándor esperes iktatja be hivatalába Gombor Krisztiánt. Igét hirdet Ittzés János, a nyugati evangélikus egyházkerület püspöke. Utána avatják fel a megszépült teret a templom előtt.

Olvasóink írták

 • 7. sivatag66 2010. június 05. 22:21
  „:)”
 • 6. janika 2010. június 04. 09:38
  „Templomba nem kellenek az óvodások, oda jól /tejelő/fizető hívek kellenek!”
 • 5. Tavaszanyó 2010. június 02. 08:11
  „A polgármester és társai okos döntése következményeként nem pályázhatnak az óvodára, mert Csornával társultak.”
 • 4. janika 2010. május 29. 11:27
  „Lehet, hogy így kedi Viktor a munkahely teremtéseket? Egy ember egympolm! Ja ,hogy ez mibe krűl ahhoz halvány fingja sincs neki!”
 • 3. mikoka 2010. május 27. 15:00
  „Ezt a pénzt pályázaton nyerték a templom javára!!A z önkormányzat is pályázhat az ovoda tatarozására.A sok szentfazék szerintem ha arrol van szó az ovodának is adakozik.De hadd döntse el mindenki maga hogy hova adakozik a kis megtakaritásábol. Az ovodát már különben is 20évvel ezelött kellett volna helyre hozni nem megvárni mig a fejükre döl a tető! Egy nem a faluba lakó ,de ott született emberke vagyok!!!!”
 • 2. csillagfény 2010. május 27. 14:09
  „hát ha közpénzből van akkor az önkormányzat is szégyellheti magát ! a sok szentfazék is inkább arra adományozna hogy az ovoda rá ne dőljön a gyerekekre”
 • 1. janika 2010. május 27. 13:28
  „No és mi ebben az öröm?- talán közpénzbe kerűlt a zöme?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Testületi ülés Kapuváron

A helyi önkormányzat képviselő-testülete csütörtökön tartja ülését a városháza nagytermében. Tovább olvasom