Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Farád: előkészítik a ravatalozó felújítását

Új közösségi programokkal állt elő ez évben a farádi önkormányzat. Megkezdik a helyi ravatalozó felújítását.
Egyre több érdeklődőt vonzanak a farádi közösségi programok. Ahogy Szalai Zoltán polgármester elmondta, fontos, hogy a helyi szervezetek minél inkább kivegyék részüket a falu közösségi programjainak szervezéséből. Már gyakorlat, hogy a helyiek maguk rendezik eseményeiket, ezzel sok pénzt takarítanak meg.

– Idén pályázati forrásokból is több programunk volt, mint 2011-ben. Újdonságként kiemelem a májusfaállítást vagy az egyre népszerűbb – tavaly kétszáz látogatót vonzó – adventi programjainkat. Utóbbit szintén helyi forrásokból valósítjuk meg idén is – mondta a polgármester.

Hangsúlyozta: a közelgő év vége egyik – anyagilag – legnagyobb testületi döntése az volt, hogy hárommillió forintot szavaztak meg a helyi ravatalozó felújításának megkezdésére. A munkák jövőre indulnak és összesen mintegy 15 millió forintba kerülnek. Helyi vállalkozók is bejelentkeztek, hogy egyes munkákat térítésmentesen elvégeznének. A ravatalozó felújításához a szintén helyi civil szervezet, a Rózsafüzér Társulat is gyűjtött egymillió forintot.

– Civil szervezésű programjainkból kiemelném a lovashagyományaink őrzését szolgálókat is – mondta a farádi polgármester, utalva itt a szeptemberi Varga János-emléktornára vagy az októberi Hany-Szél Derbyre. Mindenképpen újdonságnak számít Farádon az is, hogy az M85-ös főút terveibe bekerült egy Jobaházát és Farádot összekötő kerékpárút terve is.– Ha már a területeknél tartunk, el kell mondani, hogy a januártól induló körjegyzőségek kialakításához területcserét hajtottunk végre – avatott be a részletekbe Szalai Zoltán. A csere Csorna és Farád között jött létre, így közigazgatásilag csak egy település ékelődik Sopronnémeti és Farád közé, ez lehetővé teszi a körjegyzőség létrehozását.

A farádi tervek között intézményfejlesztés is szerepel annak ellenére, hogy várhatóan év elejétől állami kézbe kerül a helyi iskola. – A felújított épület vagy a beszerzett eszközök azonban itt maradnak. Így mindenképpen pályáztunk a százszázalékos támogatottságú iskolai pályázatra, melyben rendezvények szervezése, tanárok továbbképzése és eszközbeszerzés is szerepel – tette hozzá a község vezetője. A helyi óvoda felújítására szintén megvan a szándék és a pályázat Farádon, s három térfigyelő kamera kihelyezéséről is döntöttek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átépítések: változik az adventi program

Kisebb újdonságokkal, ám a megszokott programokkal vágnak bele az ünnepi készülődésbe a rábaközi… Tovább olvasom